Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-uitzendondernemer

Stormloop op noodloketten voor ondernemers

Laatste update op 22 april 2021 om 03:30 pm
Leestijd: 3 minuten

Eind vorige week zijn de meeste noodloketten voor ondernemers geopend. Dat leidde meteen tot een massale run op de diverse regelingen. Zo stroomden alleen in Amsterdam in enkele dagen tijd al bijna 14.000 aanvragen binnen voor een tijdelijke overbruggingsregeling (TOZO). Ook de behoefte aan de eenmalige gift van € 4.000,- voor getroffen MKB’ers (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren, kortweg TOGS) is bijzonder groot: afgelopen weekeind viel de site van de Rijksdienst van ondernemend Nederland wegens overbelasting om de haverklap in storing. Ook nu is de site door drukte af en toe slechts beperkt bereikbaar.

Ondernemers uit onder andere de horecasector en evenementenbranche, die op last van de overheid van de ene op de andere dag hun bedrijf moesten sluiten, konden sinds afgelopen vrijdag al aankloppen bij het noodloket. Middenstanders in de non-food sector trokken daarop en masse aan de bel. Zij mochten weliswaar wél openblijven, maar zagen hun omzet in de lege winkelstraten ook tot vrijwel nul teruglopen. Hun protest leidde ertoe dat minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat de toegang tot de TOGS vanaf maandag 30 maart ook voor hen open te stellen.

Mona Keijzer vindt dat met het oog op de negatieve ontwikkelingen van de winkelomzetten eigenlijk niet meer dan normaal. “De TOGS is bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks getroffen worden door de kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Inmiddels blijkt overduidelijk dat dit ook geldt voor extra groepen ondernemers in de non-food sector zoals winkeliers. We hebben vooraf gezegd dat ons noodpakket nooit stilstaat en snel aangepast kan worden als de omstandigheden daar acuut om vragen. Nu al blijkt dat dit prima werkt.”

Vaste lasten

Via de TOGS kunnen gedupeerde ondernemers in aanmerking komen voor een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,-, zodat ze hun vaste lasten zoals energie, huur bedrijfspand, etc. kunnen betalen. Ook voor doorlopende kosten voor personeel heeft het kabinet een voorziening getroffen: de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Een dezer dagen wordt bekendgemaakt wanneer en hoe de NOW (met terugwerkende kracht tot 1 maart 2020) aangevraagd kan worden. Op rvo.nl/tegemoetkomingcorona staat precies omschreven welke ondernemers gebruik kunnen maken van de TOGS. Als de actuele situatie daarom vraagt, wordt de lijst met branches aangepast.

Overbrugging

Naast de TOGS werd de TOZO in het leven geroepen, de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers. Met de regeling worden zelfstandige ondernemers, onder wie zzp’ers ondersteund met inkomensondersteuning en een noodkrediet. De regeling moet bij de gemeente aangevraagd worden en geldt vooralsnog tot en met 1 juni aanstaande. De TOZO moet ondernemers in staat stellen hun bedrijf in deze barre tijden zo goed mogelijk voort te zetten.

Sociaal minimum

Om voor inkomensondersteuning in aanmerking te komen, moet de ondernemer verklaren dat de verwachting is dat zijn inkomen de komende drie maanden minder zal zijn dan het sociaal minimum. Het inkomen wordt dan maximaal drie maanden aangevuld tot een bedrag van € 1500,- netto voor gehuwden en samenwonenden en tot € 1050,- netto voor alleenstaanden. Het gaat hierbij om giften. De bedragen hoeven dus niet terugbetaald te worden.

Lening

Zelfstandige ondernemers die als gevolg van de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen in het kader van de TOZO een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van maximaal € 10.157,- met een rente van twee procent. De overheid hoopt die leningen binnen vier weken beschikbaar te kunnen stellen. De maximale looptijd is drie jaar, terwijl er tot januari 2021 niets afgelost hoeft te worden. Het kabinet doet een dringend beroep op de ondernemers om alleen gebruik te maken van de regeling als dat echt nodig is. Zo wordt misbruik van publieke middelen en onnodige druk op de uitvoering voorkomen. Achteraf wordt gecontroleerd. Gemeenten zijn verplicht om bij fraude niet alleen de toegekende bijstand terug te vorderen, maar ook een stevige boete op te leggen.

Meer informatie?

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top