Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-uitzendkrachten

Loketten voor NOW maandag 6 april geopend

Laatste update op 22 april 2021 om 03:30 pm
Leestijd: 2 minuten

Ondernemers die gebruik willen maken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), kunnen zich vanaf aanstaande maandag bij het UWV in hun gemeente melden. De regeling is ook toegankelijk voor payrollbedrijven en uitzendbureaus die de lonen van werknemers doorbetalen. Dat maakte minister Koolmees gisteren bekend tijdens een persconferentie over de steunmaatregelen voor ondernemers.

Waar de minister onomwonden stelde dat de loketten vanaf aanstaande maandag geopend zijn, hield Fred Paling, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV, nog een kleine slag om de arm: “We halen werkelijk alles uit de kast om er maandag helemaal klaar voor te zijn. Ik ga er dan ook vanuit dat dit gaat lukken. Vergeet echter niet dat we rekening moeten houden met een ware stormloop. Grootste vraag is momenteel of de site daar op berekend is. We proberen echter met man en macht om ook op het technisch vlak alles in kannen en kruiken te krijgen, zodat we vanaf maandag 6 april in staat zijn om, mocht dat nodig zijn, 60.000 werkgevers per dag te helpen. We houden in onze voorbereidingen rekening met echt grote aantallen.”

Behoud arbeidsplaatsen

De regeling is bedoeld om werkgevers die door de huidige coronacrisis met een omzetverlies van minimaal twintig procent geconfronteerd worden te compenseren. Daarmee hoopt de overheid zoveel mogelijk bestaande arbeidsplaatsen te behouden. Dankzij de NOW kunnen werkgevers zowel hun werknemers met een vast contract als diegenen die op flexibele basis bij hen werken doorbetalen. De tegemoetkoming geldt met terugwerkende kracht voor omzetverliezen vanaf 1 maart 2020 en kan, afhankelijk van het omzetverlies, oplopen tot negentig procent van de loonsom. Afhankelijk van de ontwikkelingen rond het virus, kan de regeling met nog eens drie maanden verlengd worden.

Uitzend- en oproepkrachten

In tegenstelling tot regeling Werktijdverkorting is de nieuwe regeling ook van toepassing op de loonkosten voor flexibele krachten. Dus uitzendbureaus kunnen zowel voor hun eigen personeel als voor hun eigen uitzendkrachten een tegemoetkoming aanvragen. Uitzendbureaus die hun backoffice uitbesteed hebben, moeten de aanvraag indienen via de payroll- of backoffice organisatie, omdat die als juridisch werkgever tenslotte de lonen betaalt. Met de NOW hoopt Koolmees te bereiken dat werkgevers ook hun flexwerkers zoveel mogelijk aan het werk te houden.

Forse maatregel

De noodmaatregel zoals die gisteren werd aangekondigd, is een verdere uitwerking van de regeling zoals die twee weken terug gepresenteerd werd. De minister spreekt van een ‘uitzonderlijke en forse maatregel. Verwacht wordt dat het kabinet er tien miljard euro aan uitgeeft. Koolmees geeft tijdens de persconferentie nadrukkelijk aan dat het hier niet om maatwerk gaat: “Dit is geen regeling die per bedrijf tot in detail uitgevoerd kan worden”, aldus de minister. “Omdat de nood zo hoog is, moeten we de regeling zo snel en eenvoudig mogelijk houden.”

Binnen enkele weken

Namens het kabinet stelde de minister dat er werkelijk alles aan gedaan wordt om het geld binnen een aantal weken bij de bedrijven te krijgen, bijvoorbeeld met het oog op tijdige betaling van de salarissen van april. Koolmees sloot de persconferentie af met de nadrukkelijke oproep aan bedrijven om geen misbruik van de regeling te maken. “Bedrijven die hier misbruik van maken, hebben wel bijzónder slechte bedoelingen”, aldus de minister.

Meer informatie?

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top