Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-vergadering

Krapte op arbeidsmarkt neemt verder toe

Laatste update op 20 juli 2020 om 08:11 am
Leestijd: 3 minuten

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ziet de krapte op de arbeidsmarkt verder toenemen. Gevolg is dat bedrijven zich genoodzaakt voelen werknemers met hogere lonen en vaste contracten aan zich te binden. Prachtig natuurlijk voor de werknemers, maar minder mooi voor de uitzendbranche. Zo zag Randstad de Nederlandse omzet in het laatste kwartaal van vorig jaar met maar liefst tien procent kelderen.

De Nederlandse economie groeide vorig jaar weliswaar met 1,7%, maar dat is bepaald niet om over naar huis te schrijven: volgens het CBS is daarmee namelijk sprake van de laagste economische groei in vijf jaar tijd. Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS hoeven we ons echter voorlopig nog niet echt zorgen te maken: “Er zijn geen indicaties dat we afstevenen op een recessie, maar feit is wel dat het allemaal wat minder uitbundig is”, aldus de econoom. “De groeivertraging van dit moment zat er al langer aan te komen. Dat hoeft nog geen omslagpunt voor economische mindere tijden te betekenen. Bovendien zijn onze groeicijfers altijd nog beter dan die van de ons omringende landen.”

Onzekerheden

Van Mulligen adviseert het bedrijfsleven wel rekening te houden met het feit dat er een paar onzekerheden op de loer liggen die alsnog op grote schaal roet in het eten kunnen gooien: “Zo is het bijvoorbeeld nog maar de vraag hoe de afspraken rond de Brexit voor Nederland gaan uitpakken. Het Verenigd Koninkrijk is tenslotte een handelspartner van formaat. Verder moeten we natuurlijk maar afwachten hoe de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten zich ontwikkelt en wat de eventuele gevolgen van het coranavirus zullen zijn.”

Loonstijgingen

Uit de CBS-cijfers blijkt dat de loonstijgingen in de laatste tien jaar niet eerder zo hoog waren dan momenteel het geval is. Waar de cao-lonen afgelopen december nog met 2,9% stegen, bedroeg die stijging in januari al 3,4%. “De laatste keer dat de lonen in het bedrijfsleven in deze mate omhoog gingen, was in maart 2009”, aldus Van Mulligen. “Ook de overheidssector noteerde in januari een sterke loonstijging van 3,4% ten opzichte van het vorig jaar. Alleen de gesubsidieerde instellingen blijven wat achter op de trend. In deze sector was sprake van een stijging van ‘slechts’ 2,3%.”

Meer vaste banen

In het laatste kwartaal van vorig jaar daalde het aantal werklozen met 3000, na een stijging van 14.000 in het kwartaal daarvoor. Ook kwamen er 3000 openstaande vacatures bij. De huidige stand van zaken is dat Nederland nu 316.000 werklozen telt en 291.000 openstaande vacatures. Het aantal vaste banen steeg in het vierde kwartaal van 2019 met 200.000 ten opzichte van het jaar daarvoor; het aantal flexibele banen nam met ruim 100.000 af. Van Mulligen: “Tot 2019 was er vrijwel doorlopend sprake van een groei van het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie, maar in de loop van vorig jaar begon de daling in te zetten. In het afgelopen kwartaal telde Nederland 1,9 miljoen flexibele werknemers, 102.000 minder dan een jaar eerder. Dat heeft vooral te maken met de afname van het aantal uitzendkrachten en werknemers met een tijdelijk dienstverband.”

Groeivertraging

Daarmee is het duidelijk dat de flexbranche binnen de zakelijke dienstverlening niet langer als groeimotor functioneert. Dat heeft alles te maken met een vermindering van zowel de vraag naar als het aanbod van flexwerkers. Aan de ene kant is sprake van een sterk verminderde vraag vanuit de industrie, vooral veroorzaakt door de economische groeivertraging en de onzekere groeivooruitzichten, terwijl er aan de andere kant door de krapte op de arbeidsmarkt minder flexibele arbeidskrachten beschikbaar zijn. Ruim de helft van alle bedrijven in de flexbranche geeft aan het tekort aan beschikbare krachten momenteel als een grote belemmering te ervaren.

Krimpende flexbranche

Economen van ING verwachten dat het volume van de flexbranche in 2020 met circa 1,5% krimpt. Die verwachting is overigens niet alleen gebaseerd op de economische groeivertraging en de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Volgens de ING zijn ook de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans en de toenemende concurrentie van zowel zzp’ers als online werkplatformen daar debet aan. De economen zien daarnaast nog wel een lichtpuntje voor de flexbranche: de personeelsschaarste biedt ruimte aan verhoging van de tarieven waardoor de omzet wellicht op peil zou kunnen blijven.

In contact komen?

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

[contact-form-7 id=”6″]
Back To Top