Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
wab

Hoogste tijd om eindafrekening NOW in te dienen!

Leestijd: < 1 minuut

Enkele tienduizenden werkgevers die in het begin van de coronacrisis gebruik gemaakt hebben van de NOW-regeling en in dat kader een voorschot uitgekeerd kregen, lijken zich er niet van bewust te zijn dat zij zelf de definitieve berekening van de NOW bij het UWV moeten aanvragen. Het is belangrijk om nú in actie te komen, want wie de aanvraag voor de eerste NOW-periode niet voor 31 oktober aanstaande ingediend heeft, loopt het risico het totale voorschot terug te moeten betalen.

Wanneer werkgevers de aanvraag voor de definitieve berekening niet of niet op tijd indienen, dan wordt de tegemoetkoming op nul vastgesteld. Gevolg is dat het complete voorschot dan terugbetaald dient te worden. De NBBU waarschuwt dat vooral werkgevers die voor de aanvraag een derden- of accountantsverklaring nodig hebben, hiermee zo snel mogelijk aan de slag te gaan om de deadline te halen: accountantskantoren worden momenteel overspoeld door de aanvragen. Werkgevers hebben daardoor niet de garantie dan ze er direct geholpen worden.

Iedere periode apart

Voor iedere NOW-periode werd een voorschot van tachtig procent uitgekeerd op basis van het door de werkgever zelf ingeschatte omzetverlies. Nu het daadwerkelijke omzetverlies en de daadwerkelijke loonsom bekend zijn, is het dus tijd voor de definitieve berekening. Op basis daarvan wordt bepaald of de werkgever nog recht heeft op een nabetaling, of (een deel van) het voorschot moet terugbetalen. Voor iedere aanvraagperiode NOW moet de definitieve berekening apart aangevraagd worden. Op dit moment kunnen werkgevers de berekening van de eerste én tweede periode aanvragen.

Verdere informatie

Voor werkgevers die nog verdere informatie nodig hebben bij het indienen van de definitieve aanvraag, heeft het UWV op deze pagina alle informatie op een rijtje gezet. Daarnaast kunnen ze bellen met de speciale NOW-lijn van het UWV: 088 – 898 2004.

Back To Top