Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-uitzendkrachten

‘Behoefte aan flexibele schil wordt alleen maar groter’

Laatste update op 22 april 2021 om 03:33 pm
Leestijd: 3 minuten

Gaat de WAB inderdaad voor minder flexcontracten zorgen? Jose Bokhorst, managing director van de internationale recruiter Walters People, gelooft er helemaal niet van: “We stevenen af op een toekomst waarin bedrijven juist steeds meer behoefte krijgen aan een flexibele schil. De WAB gaat daar helemaal niets aan veranderen.”

De afgelopen maanden ontstond er op de arbeidsmarkt een bijzondere combinatie van arbeidskrapte en onrust. Bokhorst daarover: “Sommige bedrijven denken vooruit en richten hun focus op het binnenhalen van talent, maar andere organisaties zijn zich niet zo bewust van de noodzaak om zich als goede werkgever te profileren. Zij blijven maar naar het schaap met de vijf poten vragen, waarbij ze dan ook nog voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Die bedrijven kunnen zich de moeite besparen: het is bijna onmogelijk om zo iemand te vinden. Bovendien moet je op dit moment goed betalen om talent binnen te halen.”

Business intelligence

Als belangrijkste trend op de arbeidsmarkt constateerde Bokhorst de laatste tijd vooral een explosieve stijging in de vraag naar KYC- en CDD analisten bij banken en andere financiële instellingen; medewerkers die zich bezighouden met de bestrijding van witwassen, de financiering van terrorisme en andere vormen van fraude. Daarnaast is er een grote behoefte aan mensen met een Wft (Wet op het financiële toezicht) –certificaat. In verschillende vakgebieden zijn verder volgens Bokhorst de gevolgen van automatisering inmiddels goed merkbaar. In verband met het wegvallen van routinematige werkzaamheden bespeurt ze tevens een toenemende vraag naar specialistische kennis, zoals business intelligence.

Customer service

Als mooie ontwikkeling voor de Nederlandse werkgelegenheid ziet ze tot haar groot genoegen dat steeds meer internationale organisaties ervoor kiezen om hun customer service afdeling in Nederland te vestigen. “Hierdoor zijn ze naarstig op zoek naar meertalige professionals die het geen probleem vinden om in de avonduren en tijdens de weekenden te werken”, aldus Bokhorst. “De vraag om flexibiliteit is dus niet alleen afkomstig vanuit werknemers, maar zeker ook vanuit werkgevers.”

Bied iets unieks

De managing director raadt bedrijven die op zoek zijn naar nieuw talent aan vooral competitief te zijn in de arbeidsvoorwaarden. “Met geld alleen trek je niet de mensen aan die je graag wil binnenhalen”, aldus Bokhorst. “Je moet iets unieks te bieden hebben. Verdiep je als werkgever in pas afgestudeerden en in wat zij belangrijk vinden. Kijk of je dat soort zaken kunt inpassen in je eigen organisatiestructuur en of daar misschien nog wat winst te halen valt. En neem een voorbeeld aan veel kleinere organisaties. Die hebben bijvoorbeeld steeds vaker gepersonaliseerde arbeidsvoorwaarden waarmee ze nieuwe medewerkers over de streep trekken.”

Stijging salarissen

Gevraagd naar haar verwachtingen voor de arbeidsmarkt denkt ze in eerste instantie aan een stijging van de salarissen. “Door de gevolgen van de Brexit en de vergrijzing van Nederland, wordt de krapte er voorlopig niet minder op”, aldus Bokhorst. “Ik denk dat de schaarste aan specialisten en hoogopgeleide starters dan ook nog lang niet voorbij is. Daarnaast verwacht ik zeker niet dat de WAB ertoe bijdraagt dat het aantal vaste contracten gaat toenemen. Integendeel zelfs. Tijdelijke werknemers worden weliswaar duurder, maar een organisatie die flexibel wil blijven, gaat door die prijsverhoging echt niet van strategie veranderen.”

Gelijke behoeften

“We stevenen af naar een toekomst waarin bedrijven juist steeds meer behoefte hebben aan een flexibele schil. Ook vanuit werknemers is er een toenemende vraag naar flexibiliteit. Bijna niemand begint toch meer aan een baan met het idee de komende tien jaar bij datzelfde bedrijf te blijven werken? De behoeften van werkgevers en werknemers sluiten wat dat betreft prima op elkaar aan.”

In contact komen?

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top