Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Functiegroepen en loonschalen DIRECT Payrolling

Functiegroepen en loonschalen: dit is hoe het zit

Laatste update op 13 oktober 2022 om 12:17 pm
  • Blog
Leestijd: 3 minuten

We hebben in een vorige blog al eens stilgestaan bij het onderwerp hoe jij als werkgever een nieuw salaris voor je nieuwe medewerker kunt bepalen. Wanneer nieuw talent in dienst treedt bij een bedrijf, wordt het salaris vaak bepaald op basis van loonschalen. De betreffende loonschalen staan beschreven in de cao die geldt in de branche waarin de medewerker werkzaam is.  

In dit blog staan we stil bij verschillende begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt, namelijk functiegroepen en loonschalen. Dit is hoe het nou precies zit.

Navigeer snel naar

Wat is een functiegroep?

Een functiegroep is een verzameling van werkzaamheden met vergelijkbare resultaten en gewenst gedrag. Een werkgever (al dan niet al vastgesteld in een cao) beschrijft van tevoren bepaalde functiegroepen met daarin exacte functies en beroepen. Vragen zoals wat doet een werknemer, wat zijn de verantwoordelijkheden van de werknemer en zo voort worden hierin uitgeschreven en vastgelegd. Aan functies in een functiegroep kunnen vervolgens loonschalen worden gekoppeld. 

Wanneer je ergens gaat werken in een nieuwe functie word je ingeschaald op basis van je ervaring, opleidingsniveau en je functie. Dit is hét moment om te onderhandelen over in welke schaal je wordt ingeschaald.

Checklist: Past mijn huidige backoffice partner nog bij me?

De wereld van flex is veranderd: Het zou op dit punt van jouw ondernemersavontuur weleens interessant kunnen zijn om je huidige leveranciers onder de loep te nemen. Deze gratis checklist helpt je daarbij.

Checklist - Past jouw backoffice partner nog bij je?
  • Ben je nog steeds tevreden met je backoffice partner?
  • Hoe kritisch ben jij tegenover je backoffice partner?
  • Kan het makkelijker en sneller met een andere partner?

Wat is een loonschaal?

Een salarisschaal (of loonschaal) is een reeks bedragen van laag naar hoog, behorend bij een functie. De stappen binnen de schaal worden treden genoemd. Op basis van ervaring wordt een medewerker op een van de treden in de functieschaal ingedeeld. Door periodieke verhogingen kan de medewerker doorgroeien naar volgende treden, tot hij het maximumsalaris van de salarisschaal bereikt heeft. Bij het bereiken van het maximum, ontvangt de medewerker alleen nog eventuele cao-verhogingen. Overstappen naar een hogere schaal is mogelijk als de werknemer een andere functie krijgt of promotie maakt binnen de huidige functie. Alle salarisschalen samen vormen het loongebouw van een bedrijf.

Functiegroepen versus loonschalen

Veelal geldt een loonschaal op basis van een gelijke functiewaardering voor meerdere functies, die dan als functiegroep aan deze schaal worden gekoppeld. Zo kunnen meerdere functiegroepen en daarmee de loontabel van het gehele loongebouw worden bepaald. Dit maakt deel uit van de beloningssystematiek van een werkgever.

Loonschalen in een loontabel

Vaak wordt in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) de loontabel (of salaristabel) vastgelegd die voor de betreffende sector geldt. In hoeverre een werkgever zich aan de loonschalen moet houden, is afhankelijk van de cao. In bepaalde sectoren, zoals het onderwijs, staat het loongebouw vast. Werkgevers mogen hier niet van afwijken. Andere cao’s bevatten een loongebouw dat meer als richtlijn dient, waarbij de salarissen niet lager mogen zijn dan in de sector-cao. Sommige cao’s bevatten alleen functieomschrijvingen en minimumsalarissen. Dan biedt de cao alleen de ondergrenzen en vult de werkgever het loongebouw zelf verder in.

Arbeidsbemiddeling van buitenlandse flexkrachten met een groot kostenvoordeel.

Zelf aan de slag

Een nieuw salaris bepalen voor jouw toekomstige medewerker is zo makkelijk nog niet. Houd bij het bepalen van het loon altijd rekening met de nieuwste wetten en richtlijnen. Door de flinke inflatie in 2022 en het aanhoudende personeelstekort zullen werknemers waarschijnlijk eerder een loonsverhoging verwachten. Natuurlijk heb je dit zelf in de hand als werkgever. Mocht je er zelf niet uit komen, raadpleeg dan onze kennis en kunde. We adviseren graag vrijblijvend.

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Back To Top