Aannemen van vakantiekrachten: de zaken waar je op moet letten
Blijft je bedrijf de hele zomer open en verwacht je net zo veel, of meer werk dan buiten vakantietijd? Dan kunnen vakantiekrachten een oplossing zijn om de drukte tijdens de zomer op te vangen. Uiteraard is het zaak om deze, in de te krappe arbeidsmarkt, te vinden, te binden en te boeien. In dit blog zoomen we in op de wet- en regelgeving rondom vakantiekrachten.
De wet- en regelgeving rondom vakantiekrachten
Vakantiekrachten zijn scholieren of studenten die tijdens (een deel van) hun zomervakantie werken. Ook jongeren onder de 18 mogen vakantiewerk doen, maar daarvoor gelden enkele voorwaarden. Afhankelijk van hun leeftijd mogen zij bepaalde werkzaamheden niet, of enkel onder begeleiding uitvoeren en er zijn beperkingen met betrekking tot arbeidstijden en rusttijden. Check daarom altijd goed hoe oud je vakantiekracht is en ga op de website van de Rijksoverheid na tijdens welke uren en voor welke werkzaamheden je de vakantiekracht in mag zetten.
Ook wij hebben onlangs de nieuwe wettelijke minimumlonen per 1 juli 2022 voor je uitgeschreven en opgesomd.
Wettelijk minimum jeugdloon
Bijkomend voordeel van het inzetten jonge vakantiekrachten is dat ze goedkoper zijn dan volwassen tijdelijke krachten. Tot 21 jaar mag je het minimum jeugdloon hanteren. Let erop dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2022 zijn verhoogd. Om te voorkomen dat alle vakantiekrachten in de regio bij je buurman aan de slag gaan, is het aan te raden om na te gaan of het salaris dat je aanbiedt in lijn ligt met vergelijkbaar vakantiewerk in jouw regio.
Checklist: Recruitment marketing
Succesvol nieuwe kandidaten werven met job marketing? Doorloop de stappen van deze job marketing checklist en haal jouw ideale kandidaat binnen!
Arbeidsovereenkomst contracteren vakantiekrachten
Omdat vakantiekrachten ook onder het arbeidsrecht vallen, is het ook voor hen van belang om een arbeidsovereenkomst op te stellen. Werkgevers kiezen meestal voor een oproepovereenkomst voor bepaalde tijd in de vorm van een nul-uren overeenkomst. Naast het feit dat vakantiekrachten tenminste het minimumloon moeten verdienen, hebben zij ook recht op vakantiegeld en vakantiedagen. Wanneer je bedrijf of branche onder een cao valt, moet deze ook voor de vakantiekracht worden toegepast.
Vakantiekrachten aannemen veel werk
We kunnen ons voorstellen dat het vinden, binden en boeien van vakantiekrachten in deze krappe arbeidsmarkt een uitdaging kan zijn. Daarom helpen wij graag verder met onze Backoffice Plus werkzaamheden. Dit betekent dat we samen (betaalde óf onbetaalde) vacaturecampagnes opmaken en uitzetten. Eenmaal de kandidaat gevonden, dan zorgen we ervoor dat deze direct wordt gecontracteerd. Het opstellen én beheren van flexibele arbeidscontracten kan namelijk best tijdsintensief zijn. Uiteraard kan je altijd onze hulp inschakelen voor mogelijke adviezen of operationele werkzaamheden.
Kunnen we je verder helpen? Neem contact op.
Direct antwoord
Binnen 24 uur antwoord
Binnen 5 min. antwoord