Waar moet een arbeidscontract voor vakantiekrachten aan voldoen?
Tijdens de zomermaanden maken veel werkgevers gebruik van vakantiekrachten om de drukte op te vangen wanneer het eigen personeel bijvoorbeeld met vakantie is. Onder vakantiekrachten worden scholieren en studenten verstaan die in de zomervakantie van hun opleiding of studie tijdelijk werk verrichten. Het gaat hier om maximaal 60 dagen per kalenderjaar. Toch worden veel vakantiekrachten aangenomen met een mondelinge arbeidsovereenkomst. Hoewel je daar wettelijk mee volstaat, is dit niet altijd wijsheid. Om achteraf discussies over de afgesproken arbeidsvoorwaarden te voorkomen, is het echter veel verstandiger om de afspraken altijd schriftelijk in een arbeidscontract vast te leggen. Hoe precies? Dat leggen we uit in deze blog.
Wanneer is iemand vakantiewerker?
Een vakantiekracht wordt beschouwd als een normale werknemer. Het grote verschil zit hem in de duur van het dienstverband. Je noemt iemand een vakantiekracht wanneer hij of zij een dagopleiding volgt en uitsluitend tijdens school- en studievakantie werkt. Hiervoor geldt dat de vakantiekracht niet langer dan 6 weken achter elkaar werkt en nooit meer dan in totaal 60 dagen per kalenderjaar.
De Arbeidsovereenkomst
Voor een vakantiekracht, is een schriftelijke arbeidsovereenkomst niet verplicht. Dat betekent dat je deze zowel mondeling als schriftelijk kan aangaan. Wel is de vakantiewerker gebonden aan de CAO (als die er is) waarin kan staan dat partijen verplicht zijn om een schriftelijke overeenkomst aan te gaan. Dat kan dus verschillen per branche.
Arbeidsovereenkomst vakantiekracht voorbeeld
Als voorbeeld om voor een vakantiekracht toch een arbeidsovereenkomst samen te stellen, raden wij aan om gebruik te maken van een oproepovereenkomst. Dan hoef je tenslotte alleen maar loon te betalen over de daadwerkelijk gewerkte uren en ben je niet verplicht deze uren vooraf vast te leggen. Bovendien is de vakantiekracht met een nulurencontract verplicht op te komen dagen wanneer hij of zij wordt opgeroepen. Hieronder vind je een aantal punten waar je goed op moet letten wanneer je zo’n arbeidscontract voor vakantiekrachten opstelt.
Gids: Bemiddelen in Arbeidsmigranten
Wettelijk verplicht
Als werkgever ben je wettelijk verplicht om binnen een maand nadat de werknemer bij je aan de slag is gegaan een schriftelijke of elektronische (en door beide partijen ondertekende) opgave te verstrekken met naam en woonplaats van beide partijen, de plaats of plaatsen waar de arbeid wordt verricht, de functie van de medewerker of de aard van de te verrichten arbeid, waarbij een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden wordt gegeven. Het is aan te raden de arbeidsovereenkomst hier dan ook mee te beginnen.
Einddatum contract vakantiewerk
Zorg er sowieso altijd voor dat je in ieder contract een einddatum opneemt. Je waarborgt daarmee dat het contract niet automatisch doorloopt. Wat die datum betreft, zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan de laatste dag van de zomervakantie in jouw regio (klik hier voor de juiste data). Bij vakantiebanen die sterk afhankelijk zijn van het weer, zou je een formulering kunnen opnemen als ‘het dienstverband eindigt van rechtswege aan het eind van het seizoen, maar uiterlijk op (bijvoorbeeld) 30 augustus 2020’. Ga je een overeenkomst aan van langer dan drie maanden? Neem dan altijd de mogelijkheid op om het vakantie werk contract tussentijds te beëindigen.
Toestemming ouders of voogd
Wanneer je een overeenkomst aangaat met een vakantiekracht die jonger is dan 16 jaar, houd er dan vooral ook rekening mee dat je dan altijd mondelinge of schriftelijk toestemming nodig hebt van de ouders of voogd. Wanneer een kind vier weken heeft gewerkt zonder dat de ouders hiertegen bezwaar hebben gemaakt, is er juridisch sprake van stilzwijgende toestemming. Het is echter niet verstandig om hier vanuit te gaan: als werkgever heb je dan tenslotte vier weken lang geen zekerheid dat de ouders het eens zijn met de werkzaamheden van hun kind. Wanneer de vakantiekracht betrokken raakt bij een ongeluk, kan dat voor jou als werkgever nare gevolgen hebben. Om problemen te voorkomen, is het dan ook raadzaam de arbeidsovereenkomst altijd ook door de ouders of voogd te laten ondertekenen.
Vakantiegeld
Uiteraard hebben ook vakantiewerkers rechten. Zo hebben ze, net als reguliere krachten, recht op 8,33% vakantiegeld. Ook bouwen ze, zoals vastgelegd in de Cao voor Uitzendkrachten 2019-2020, 20 vakantiedagen op. Vakantiewerkers (scholieren, studenten en andere studerenden die uitsluitend in de vakantieperiodes van onderwijsinstellingen tijdelijke werkzaamheden verrichten) hebben echter géén recht op vergoeding in verband met kortverzuim, of bijzonder verlof en feestdagen, of betaling van de wachtdagcompensatie.
In 5 stappen een backoffice partij die bij je past
Meer weten?
Wil je nou alle ins-and-outs weten omtrent de regels voor vakantiekrachten? Of ben je benieuwd hoe wij jou kunnen ontzorgen deze zomer? Neem dan gerust contact met ons op middels het onderstaande terugbelverzoek. Laat je nummer achter en we bellen je direct terug!
Wist je trouwens ook met ons kunt WhatsAppen? Stuur ons gerust een bericht op: 026 – 203 15 06.
Kunnen we je verder helpen? Neem contact op.
Direct antwoord
Binnen 24 uur antwoord
Binnen 5 min. antwoord