Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-Rob-Edwin

‘Wij staan open voor gezamenlijke initiatieven’

Laatste update op 22 april 2021 om 03:14 pm
Leestijd: 4 minuten

Nu veel uitzend- en payrollkrachten door de coronacrisis hun werk verliezen, ligt de flexbranche weer eens volop onder vuur. Volkomen onterecht, want de sector doet er werkelijk alles aan om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden. Ze stuiten daarbij echter op de nodige problemen. Zo biedt de NOW-regeling lang niet voor alle uitzendbureaus en payrollbedrijven uitkomst. In de optiek van Edwin Prijden, directeur van DIRECT Payrolling & Staffing, zou het onder deze omstandigheden dan ook goed zijn als totale branche één blok gaat vormen.

“Een crisis is er om bezworen te worden”, aldus Prijden. “In dat kader lijkt het me goed om concurrentie voorlopig maar eens even plaats te laten maken voor collectiviteit. Juist in deze bizarre tijden moeten we waar mogelijk in de bres springen voor collega’s die het nu moeilijker hebben, bijvoorbeeld door actief samen te werken bij het herplaatsen van flexkrachten die hun werk kwijt zijn, of door de huidige ontwikkelingen alsnog buiten de boot dreigen te vallen. Als DIRECT Payrolling & Staffing staan wij open voor gezamenlijke initiatieven. Sterker nog; bij de ontplooiing daarvan willen wij graag een substantiële rol op onze schouders nemen. We zijn daarover momenteel al met diverse uitzendbureaus en payrollorganisaties in gesprek.”

Bouw, zorg en logistiek

Prijden verkeert in de gelukkige omstandigheden dat DIRECT Payrolling & Staffing nauwelijks actief is in de zwaarst getroffen branches zoals de horeca en evenementensector. “Wij hebben vooral te maken met werkgevers in de bouw, afbouw, zorg en logistiek”, aldus Prijden. “Het gaat daarbij grotendeels om bedrijven die nauwelijks afscheid hoeven te nemen van medewerkers, of het door de crisis zelfs dermate druk hebben dat ze om arbeidskrachten verlegen zitten.”

Schade beperken

“Uiteraard”, zo vervolgt hij, “is het ook hier niet alleen maar hosanna. Net als iedere andere payrollorganisatie, hebben wij ook te maken met enkele relaties die in meer of mindere mate geraakt zijn door de crisis, of op de langere termijn alsnog gedupeerd dreigen te raken. Vanzelfsprekend zitten we nu met hen om tafel om tot de best mogelijke oplossing te komen en daarbij zoveel mogelijk medewerkers aan het werk te houden. Afhankelijk van het type onderneming en de branche waarin het bedrijf opereert, hebben we specifieke pakketten met condities en spelregels samengesteld die we één op één met hen bespreken. Op die manier hopen we de schade voor onze relaties zoveel mogelijk te beperken.”

Vangnet

Prijden zag met pijn in het hart dat een enkele opdrachtgever een paar van zijn flexkrachten noodgedwongen de wacht moest aanzeggen. Voor DIRECT Payrolling & Staffing zit er in die gevallen niet anders op dan de betreffende medewerkers uit dienst te melden en naar het UWV te verwijzen. Een aantal van hen dreigde echter tussen wal en schip te vallen, vooral doordat ze door het ontbreken van (voldoende) WW-rechten in combinatie met de relatief strenge eisen geen recht op een bijstandsuitkering bleken te hebben. Prijden: “Gelukkig heeft de politiek dit probleem nu ook onderkend en wordt er voor deze groep flexwerkers de komende dagen in allerijl alsnog een vangnet gecreëerd.”

Uitstel aanvraag

DIRECT Payrolling & Staffing zag de omzet over maart weliswaar enigszins afnemen, maar zeker niet in verontrustende mate. “Dat is meteen een van de redenen waarom wij onze aanvraag voor de NOW-regeling voorlopig nog even uitstellen”, aldus Prijden. “Een van de criteria is tenslotte een minimale omzetdaling van twintig procent. Daar is op dit moment bij ons nog geen sprake van. Ik verwacht dat wij in de maanden mei, juni en juli met de grootste daling geconfronteerd gaan worden. Vandaar dat we besloten hebben onze aanvraag voor de regeling, die dan enkel betrekking zou hebben op de periode mei, juni en juli, pas medio mei in te dienen. Op dat moment hebben we namelijk optimaal zicht op het omzetverlies in de maanden maart, april en mei. Bovendien kunnen we dan een veel betere inschatting maken voor de ontwikkelingen in juni en juli.”

Uitzondering NOW-regeling

De coronacrisis is na de invoering van de WAB de tweede ontwikkeling binnen relatief korte tijd die een enorme negatieve impact op de gehele flexbranche heeft. Werden veel bedrijven in de sector door de WAB al geconfronteerd met afkalvende marges en forse omzetdalingen; de huidige crisis zou voor heel wat uitzendbureaus en payrollorganisaties wel eens de genadeklap kunnen betekenen. Om een eventuele kaalslag in de branche te voorkomen, schaart Edwin Prijden zich volledig achter het pleidooi van VRF Advocaten om voor uitzend- en payrollondernemingen een uitzondering op de NOW-regeling te maken. Prijden: “Als het kabinet zou besluiten dat de voorwaarde van minimaal 20% omzetdaling ook op inleners- en opdrachtgeversniveau zou gaan gelden, wordt de pijn al een heel stuk verzacht. Bovendien wordt daarmee voorkomen dat nog eens vele duizenden flexkrachten hun baan verliezen.”

Herziening WAB

Net als Koninklijke Horeca Nederland zou de directeur van DIRECT Payrolling & Staffing het bovendien een goede zaak vinden wanneer minister Koolmees naar aanleiding van de huidige crisis nog eens heel kritisch naar de WAB zou kijken. “Voor zwaar getroffen sectoren als de horeca en evenementenbranche zou het bijvoorbeeld al een slok op een borrel schelen als het toepassen van de hoge WW-premie voor de rest van dit jaar en voor 2021 opgeschort zou worden’, aldus Prijden. “Mijn advies aan Den Haag is dan ook om de WAB op zo’n kort mogelijke termijn op een aantal punten te herzien. De WAB heeft flexibiliteit een stuk moeilijker gemaakt, terwijl de huidige crisis ervoor zorgt dat de behoefte aan flexibiliteit juist nu groter is dan ooit. Natuurlijk preek ik daarmee deels voor eigen parochie, maar ik hoop echt dat het kabinet gaat inzien dat een arbeidsmarkt zonder flexibiliteit niet werkt en daarom op korte termijn gepaste maatregelen treft. Daarmee kan een nóg groter economisch slagveld voorkomen worden.”

Meer informatie?

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier

    Marketinginformatie

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Back To Top