Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-ondernemer

Werkgevers tevreden met afzwakking WAB

Laatste update op 20 juli 2020 om 11:03 am
Leestijd: 2 minuten

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is gisteren zonder al te grote problemen door de Tweede Kamer aangenomen. De plannen van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de arbeidsmarkt opnieuw te hervormen, konden uiteindelijk op een kleine meerderheid van VVD, CDA, D66, ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie rekenen.

De in MKB-Nederland en VNO-NCW verzamelde werkgevers voerden zoals bekend al geruime tijd actie tegen de wet die de rechten van flexwerkers meer in lijn moet brengen met die van werknemers met een vast contract, maar toonden zich gisteren redelijk tevreden over de afzwakking van een aantal punten. Vooral het feit dat jongeren tot 21 jaar met een bijbaan onder de lage WW-premie gaan vallen, leidde tot blijdschap. Wat het lage WW-tarief voor seizoenswerk betreft, kregen de werkgevers niet helemaal hun zin. Simpelweg omdat dit uitvoeringstechnisch niet mogelijk bleek. Dankzij een motie van VVD’er Dennis Wiersma en Pieter Heerma (CDA) staat de deur naar maatwerkoplossingen voor seizoenswerk echter weer wijd open.

Tijdelijk werk

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland: “Het is jammer dat het nu niet mogelijk is seizoenswerk te ontzien, maar dat neemt niet weg dat we nu met elkaar snel een oplossing moeten vinden om te voorkomen dat ondernemers in onder andere de landbouw en recreatie forse kostenverhogingen voor hun kiezen krijgen voor iets waar ze niks aan kunnen doen. Tijdelijk werk in deze sectoren kan tenslotte alleen maar met tijdelijke krachten worden ingevuld.”

Ontslagrecht

Ook de cumulatiegrond in het ontslagrecht, die werkgevers de mogelijkheid geeft meerdere redenen voor ontslag te combineren, stemt onder werkgevers tot tevredenheid. “Die vereenvoudiging van het ontslagrecht is een terechte reparatie van de Wet Werk en Zekerheid”, aldus de MKB-voorman. “Dat blijkt wel uit het feit dat momenteel zo’n veertig procent van de ontslagaanvragen niet meer voorbij de kantonrechter komt; een véél hoger percentage dan voor de invoering van de WWZ.”

Ketenverruiming

Dat de keten van tijdelijke contracten wordt verruimd van 24 naar 36 maanden, waardoor ondernemers beter kunnen inschatten of er voldoende werk is en blijft om medewerkers een vast contract aan te bieden, zien MKB-Nederland en VNO-NCW eveneens als een positief punt, net overigens als het besluit om 48 miljoen euro vrij te maken voor kleinere bedrijven om de leercultuur te ondersteunen.

Eerste Kamer

De Wet arbeidsmarkt in balans zou op 1 januari 2020 in werking moeten treden. Zo ver is het echter nog niet: eerst moet de Eerste Kamer zich nog over de huidige voorstellen buigen. Omdat de Tweede Kamer maar met een kleine meerderheid vóór stemde, van de kleine fracties gingen alleen de SGP en het FvD daarin mee, is het nog maar de vraag of de WAB ook probleemloos door de Senaat komt. Om die kans te vergroten, staat de WAB naar verwachting komend voorjaar nog op de agenda. Inderdaad, vóór de installatie van de nieuwe Senaat.

Back To Top