Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-thuiswerken

WAB blijft gemoederen goed bezighouden

Laatste update op 23 april 2021 om 08:18 am
Leestijd: 3 minuten

Wie dacht dat het met het in werking treden van de WAB wat rustiger zou worden aan het arbeidsmarktfront, blijkt er volledig naast te zitten: het is inmiddels overduidelijk dat de nieuwe wet de gemoederen voorlopig nog wel even bezighoudt. Zowel werkgevers- als werknemersorganisaties richten meldpunten op en ook vakbond FNV laat nadrukkelijk van zich horen. Bovendien presenteert de commissie Borstlap deze week haar definitieve advies aan minister Koolmees.

Het is vanzelfsprekend nog te vroeg om nu al conclusies te trekken over de gevolgen van de nieuwe wetgeving, maar zowel werkgevers- als werknemersorganisaties kunnen niet anders dan concluderen dat de WAB voor de nodige beweging zorgt: ze worden werkelijk bedolven onder de vragen over en (voornamelijk negatieve) ervaringen met de WAB. De vakcentrale voor professionals (VCP) besloot daarom een speciaal meldpunt op te richten waar werknemers terecht kunnen met hun ervaringen met de WAB. Op die manier hoopt de VCP over enkele maanden te kunnen inventariseren of en hoe de nieuwe arbeidswet in de praktijk werkt.

Gezamenlijk meldpunt

Ook een aantal werkgeversorganisaties besloot een gezamenlijk meldpunt in het leven te roepen. Op de site Werkt de WAB voor jou? kunnen werkgevers terecht met hun vragen en zorgen omtrent de WAB. Mocht hieruit blijken dat de WAB negatief uitpakt voor de werkgevers, dan is de verwachting dat de initiatiefnemers, o.a. VNO-NCW, MKB-Nederland en Koninklijke Horeca Nederland, in actie komen meer dan gerechtvaardigd: eerder wisten ze het via een stevige campagne voor elkaar te krijgen dat jonge werknemers die gemiddeld niet meer dan 12 uur per week werken onder de lage WW-premie bleven vallen.

Ontduiken

FNV bracht deze week naar buiten steeds meer signalen op te vangen dat werkgevers alles in het werk stellen om de WAB te ontduiken. De vakbond ziet in het verlengde hiervan ‘een nieuwe markt ontstaan van adviseurs die werkgevers helpen bij het bedenken van constructies om de werkgeversrisico’s af te wentelen op de werknemers’. Zo noemt FNV op de eigen site een aantal praktijkvoorbeelden waarbij de WAB voor werknemers, voor wie de wet juist tot verbeteringen zou moeten leiden, bijzonder ongunstig uitpakte. Het is volgens de bond overigens niet alleen maar kommer en kwel rondom de WAB: er blijken bij FNV ook berichten binnen te sijpelen dat werkgevers juist meer vaste contracten of contracten met een vaste arbeidsomvang aanbieden.

Ketenregeling en cumulatiegrond

Gevraagd naar een reactie op de aantijgingen van FNV, zegt arbeidsrechtadvocaat Hans Kamerbeek op de site SalarisNet dat de WAB op de meeste punten niet te ontduiken valt: “Kijk daarvoor alleen maar eens naar de nieuwe ketenregeling. Die valt eenvoudigweg niet te ontduiken. Zelfs in onderling overleg tussen werkgever en werknemer kun je niet van deze regeling afwijken. Ook aan de cumulatiegrond valt niets te ontduiken. Het is aan niemand anders dan alleen de rechter om te bepalen of een beroep op de cumulatiegrond al dan niet slaagt.”

Hoge WW-premie

“En natuurlijk”, zo vervolgt Kamerbeek, “kun je als werkgever technisch gezien best proberen om de hoge WW-premie niet af te dragen, maar draag je een lage premie af terwijl de hoge premie verschuldigd is, pleeg je niets meer of minder dan fraude. Omdat daar, naast naheffingen en forse boetes, ook zwaardere straffen op staan, laat de gemiddelde werkgever dat echt wel uit zijn hoofd. Bovendien heeft de wetgever duidelijke grenzen gesteld aan wanneer de lage premie mag worden afgedragen. De meest voor de hand liggende manieren om de regels op dit vlak te omzeilen zijn in ieder geval bij wet al uitgesloten.”

Betaalbaar en flexibel

Al met al denkt Kamerbeek dat het allemaal wel meevalt met de signalen van FNV: “Bedrijven zullen altijd naar wegen blijven zoeken om arbeid betaalbaar en flexibel te houden. Ik kan ze daarin overigens geen ongelijk geven. Het is prima dat FNV waakzaam is, maar termen als ontduiking en uitbuiting vind ik voorbarig en bovendien wat zwaar aangezet. Ik heb de afgelopen maanden vooral werkgevers gezien die alles in het werk stelden om tijdig aan alle regels te voldoen.”

Commissie Borstlap

Er hoeft overigens niemand bang te zijn dat de ophef rondom de WAB deze dagen eventueel verstomt: de onafhankelijke commissie Regulering van werk onder leiding van Hans Borstlap heeft de afgelopen maanden onderzocht of de huidige regelgeving nog wel aansluit bij de arbeidsmarkt. Aanstaande donderdagmiddag brengt de commissie haar definitieve besluit uit; een besluit dat de discussie over de WAB naar verwachting voorlopig nog wel even levend houdt.

Laten we in contact komen!

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top