Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen

Topvrouw Randstad: ‘Het lek is weer boven’

Leestijd: 3 minuten

Randstad, de grootste uitzender ter wereld, viert dit jaar het zestigjarig bestaan. Reden voor het Algemeen Dagblad voor een diepgaand interview met Dominique Hermans, topvrouw van Randstad Nederland. De coronacrisis hakte er ook bij de jubilerende multinational stevig in, maar volgens Hermans is er niet langer reden voor soberheid: “Bijna al onze mensen die tijdens de crisis hun werk verloren, zijn weer aan de slag. We kunnen dus wel stellen dat het lek boven is.”

De topvrouw geeft grif toe dat de crisis ook Randstad en zijn uitzendkrachten vooral tijdens de eerste golf hard raakte. “Wereldwijd verloren 150.000 van onze flexkrachten hun werk; in Nederland ging het om maar liefst 26.000 van de flexcollega’s. Als je bedenkt dat we hier normaalgesproken zo’n 60.000 mensen aan het werk hebben, is dat natuurlijk extreem veel. De impact van de crisis op onze mensen was bijzonder groot, maar gelukkig hebben we inmiddels weer ruim 58.000 medewerkers terug aan het werk weten te krijgen. Dat geeft niet alleen de relevantie van het uitzendwerk aan, maar ook dat een crisis naast bedreigingen tevens de nodige kansen biedt.”

Ontwikkelplan

“Vooral onze medewerkers in de horeca, automotive en luchtvaart kwamen door de crisis zonder werk te zitten. Ondertussen ontstond er in sectoren als logistiek, online shopping en de zorg een tekort aan arbeidskrachten. In eerste instantie hebben we de vaardigheden van de medewerkers uit de getroffen branches geïnventariseerd en in kaart gebracht in welke sectoren hun skills van pas zouden kunnen komen. Vervolgens hebben we voor 16.000 flexkrachten een ontwikkelplan samengesteld en ze een intensieve training van zes weken aangeboden. Het is ons op die manier gelukt om een groot deel van die mensen naar plekken met een arbeidstekort te bewegen. Zo werken nu veel grondstewardessen van KLM in de zorg en zijn heel wat horecamedewerkers volop actief in de coronateststraten.”

Ontslagvrije samenleving

“Ik verwacht overigens dat dit de komende jaren een belangrijke trend op de arbeidsmarkt wordt. ‘Van werk naar werk’ is in Nederland nog niet echt ingeburgerd, maar wij denken dat dit snel gaat veranderen. Ons geloof in de ontslagvrije samenleving is groot. Begeleid mensen tijdens hun werk al naar ander werk in plaats van te wachten tot ze ontslagen worden. Daar ligt een mooie taak voor uitzendbureaus: flexkrachten optimaal begeleiden, waardoor je goed zicht krijgt op de juiste momenten om eventuele vervolgstappen te zetten. Dat kan een opleiding zijn, maar natuurlijk ook een al dan niet vaste baan. Ik denk dat daar zeker een markt voor is; dat mensen best bereid zijn om voor loopbaanadvies te betalen. Bijkomend voordeel is dat er op deze manier steeds minder mensen in de WW belanden. Het geld dat daarmee bespaard wordt, zouden we met z’n allen, dan heb ik het over de overheid, UWV en werkgevers, weer kunnen aanwenden om mensen te scholen en te herscholen.”

Kwetsbare groep

Met de kritiek dat de flexibilisering kan ze niet zoveel, zegt Hermans desgevraagd: “Voorlopig heeft de coronacrisis nog maar eens nadrukkelijk aangetoond dat er een flexibele schil nodig is om de BV Nederland gezond te houden. Zo’n schil bestaat niet alleen uit jongeren en laaggeschoolden, maar ook uit geschoolde medewerkers. Alleen raakte deze crisis nu juist de sectoren waarin veel kwetsbare mensen werkzaam zijn. Dat zorgt voor een vertekend beeld.”

Zzp’ers

“Wat ik in dat kader wel als een probleem zie, is bij de groep zzp’ers aan de onderkant van de markt die eigenlijk geen zzp’er willen zijn. Waar koeriers die via een uitzendbureau werken verzekerd zijn, bij ziekte doorbetaald worden en hetzelfde loon en dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben als iemand in vaste dienst, geldt dat niet voor de koerier die als zzp’er werkt. Wat dat aangaat, zou je inderdaad van doorgeschoten flexibilisering kunnen spreken. Flexibel werk zou dan ook overal gelijk getrokken moeten worden. Wat mij betreft kan dat niet snel genoeg gereguleerd worden.”

Back To Top