Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-werknemers

Eerste daling totaal aantal vacatures

Laatste update op 23 april 2021 om 08:27 am
Leestijd: 2 minuten

Ondanks het feit dat het aantal absolute vacatures nog steeds erg hoog is, signaleren de arbeidsmarktonderzoekers van de Intelligence Group deze maand voor het eerst sinds 2013 een daling. Vooral de uitzendbureaus bemiddelen minder banen. Conclusie van de onderzoekers is dat de lang verwachte omslag op de arbeidsmarkt steeds dichterbij komt.

De groei van het aantal vacatures nam al het hele jaar af, maar afgelopen kwartaal was voor het eerst sinds zes jaar sprake van een absolute daling: het aanbod aan vacatures was 5,3% lager dan in hetzelfde kwartaal van 2018. Daarbij is de krimp die via de uitzendbureaus gemeld wordt aanzienlijk groter dan die via de werkgevers zelf. Volgens de ABU is er sinds eind vorig jaar al sprake van een daling van het aantal uitzenduren; een krimp die in de loop van dit jaar alleen maar verder toenam. Ook in het tweede kwartaal had de sector weer te maken met een flinke daling van uitzenduren en omzet.

274.000 uitzendkrachten

Volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek daalde het aantal uitzendkrachten in het tweede kwartaal van dit jaar met 6,2%. Het CBS telde toen op de kop af 274.000 uitzendkrachten. Het aandeel uitzendkrachten kwam daarmee uit op 14,1% van alle flexibele werknemers. Wat de totale werkzame beroepsbevolking betreft, is het aandeel uitzendkrachten van 3,3% gedaald naar 3,0%.

Vast versus flex

Ondertussen wint de vaste banen terrein ten opzichte van het flexcontract. In het tweede kwartaal van dit jaar lag het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie 193.000 hoger dan een jaar eerder, een stijging van 3,5%. In vergelijking met het eerste kwartaal nam het aantal vaste arbeidsrelaties met 54.000 toe. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie nam opnieuw af. Het aantal daalde ten opzichte van het tweede kwartaal 2018 met 1,1% (ruim 18.000 werknemers). Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie ligt op dit moment op zo’n 1,9 miljoen.

Verdere krimp van vacatures in 2020

Hoewel het aantal vacatures dan naar verwachting nog steeds relatief hoog is, voorziet de Intelligence Group voor 2020 een verdere krimp. Mochten de vooruitzichten voor de Nederlandse economie verder verslechteren, denk aan een harde Brexit of een door oplaaiende handelsspanningen verdere verzwakking van de Europese economie, voorspelt de Intelligence Group een veel grotere daling van het aantal vacatures.

Meer weten?
  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top