Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-flexwerker

Aantal flexibele contracten groeit weer

Laatste update op 20 juli 2020 om 09:54 am
Leestijd: 2 minuten

Werkgevers zijn minder geneigd om werknemers een vast dienstverband aan te bieden. Terwijl in het tweede kwartaal van dit jaar minder vaste aanstellingen toegekend werden, nam het aantal tijdelijke contracten juist toe. De vooruitzichten op een vast contract zijn voor flexwerkers echter nog steeds gunstig.

Dat maakte Intelligence Group, een onderzoeksbureau dat analyses en data levert over de Europese arbeidsmarkt, gisteren bekend. De Rotterdamse onderzoekers constateren dat de arbeidsmarkt langzaamaan weer een beetje aan het afkoelen is. “Ingenieurs en IT-specialisten kunnen rustig achterover leunen, maar sollicitanten voor functies in de financiën, marketing en verkoop moeten weer ouderwets aan de bak om zelf een baan te vinden”, aldus een woordvoerder. “Werknemers werden het laatste kwartaal over het algemeen minder vaak benaderd door recruiters en werkgevers zijn duidelijk minder scheutig met vaste contracten.”

Krappe arbeidsmarkt

Hij voegt er aan toe dat het aantal vacatures, en daarmee de krapte op de arbeidsmarkt ondanks die afkoeling nog steeds historisch hoog is. “Sollicitanten zullen voorlopig niet in slaapzakken bij werkgevers voor de deur liggen”, zo voorspelt directeur Gijs de Haas van Dorsser van Intelligence Group.

Goedkopere zelfstandigen

De huidige omslag op de arbeidsmarkt leidt in politiek Den Haag gegarandeerd tot de nodige kopzorgen. Op 1 januari 2020 wordt tenslotte de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) van kracht, een wet die door flexibele krachten voor werkgevers duurder te maken een rem moet zetten op de groei van het aantal tijdelijke contracten. Tegenstanders van de wet verwachten dat werkgevers door de WAB niet meer mensen in vaste dienst nemen, maar eerder kiezen voor goedkopere zelfstandigen. Een omslag op de arbeidsmarkt, waardoor werknemers en vakbonden aan onderhandelingskracht inboeten, werkt dat alleen maar verder in de hand.

Introductie minimumtarief

Minister Koolmees werkt weliswaar aan maatregelen om de positie van laagbetaalde zzp’ers te versterken, onder andere door de introductie van een minimumtarief, maar die wetgeving is nog lang niet in kannen en kruiken.

Back To Top