Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-vakantiewerkers

Horeca duurder door de WAB

Laatste update op 20 juli 2020 om 09:58 am
Leestijd: < 1 minuut

Economen van ABN AMRO verwachten dat de prijzen in de Nederlandse horeca volgend jaar waarschijnlijk extra gaan stijgen. Oorzaak van de prijsstijging is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).

De nieuwe arbeidswet heeft als doel ondernemers over de streep te trekken om medewerkers vaste contracten aan te bieden. Eén van de middelen die ingezet worden om dat doel te bereiken, is het duurder maken van flexibel personeel. Branches die voor een deel afhankelijk zijn van flexkrachten, zoals de horeca, worden met ingang van 1 januari 2020 dus geconfronteerd met een aanzienlijke stijging van de loonkosten. ABN AMRO verwacht dat horecaondernemers die extra kosten gaan doorberekenen aan hun gasten.

Personeelsschaarste

Op dit moment rijzen de arbeidskosten in de horeca al de pan uit. Bijna een derde van de Nederlandse horecabedrijven zegt grote moeite te hebben met het vinden van geschikt personeel en moet daarom steeds dieper in de buidel tasten. Vooral koks zijn duurder dan ooit. Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de overkoepelende organisatie van horecaondernemers, denkt dan ook dat personeelskosten een steeds groter deel van de totale bedrijfskosten gaan uitmaken. Op dit moment is dat ongeveer dertig procent. Door de schaarste en de WAB wordt dat waarschijnlijk enkele procentpunten hoger.

Tweede prijsstijging

Wanneer die prijsstijging er inderdaad komt, is dat de tweede op rij in de horeca. Dit jaar moesten de prijzen al naar boven bijgesteld worden in verband met de verhoging van het lage btw-tarief. Volgens ABN AMRO zijn die hoge prijzen de oorzaak dat de sector in het eerste kwartaal van dit jaar nauwelijks groei liet zien. Somber zijn de economen van de bank echter allerminst: ze gaan er vanuit dat de horeca zich in de rest van het jaar alsnog herstelt.

Back To Top