Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen

Wanneer je besluit om te bemiddelen in arbeidsmigranten dien je aan de nodige wettelijke verplichtingen te voldoen. Dit geldt ook zeker wanneer je Oekraïense vluchtelingen aan een nieuwe baan wil helpen. Eén van de zaken is huisvesting voor arbeidsmigranten. Met een SNF-keurmerk kun je aantonen dat je legaal én betrouwbaar te werk gaat en dat arbeidsmigranten goed worden gehuisvest in de door jouw geselecteerde woonruimte. Om het SNF-keurmerk te mogen dragen, dien je wel eerst aan de SNF-normering te voldoen.

Navigeer snel naar

Kostenvoordeel

Pas de ET-regeling goed toe voor een kostenbesparing.

Backoffice uitbesteden

Geen zorgen over administratieve werkzaamheden.

In meerdere EU-talen

Alle contracten worden desgewenst opgesteld in diverse EU-talen.

Het belang van goede huisvesting voor arbeidsmigranten

Betrouwbaar, veilig en eerlijk werken én wonen.

Gezien de stroom aan arbeidsmigranten in Nederland ieder jaar toeneemt is goede en veilige woonruimte van groot belang. Nog te veel arbeidsmigranten worden gehuisvest in slechte omstandigheden. Het organiseren van goede huisvesting voor arbeidsmigranten is een taak van meerdere partijen, zoals gemeenten en provincies, huisvesters, werkgevers en intermediairs. Let dus goed op voordat je iemand uit een EU-buurland uitnodigt om in Nederland te komen werken. 

Backoffice Basis dienstverlening

Complexe zaken goed geregeld. Het begint bij Backoffice Basis.

Als uitzender hoef je geen huisvesting aan te bieden. Maar doe je dit wel, dan dien je een SNF-certificaat te behalen.

Wat is een SNF-keurmerk?

Tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten - ook wel flexwonen genoemd.

Stichting Normering Flexwonen (SNF) is een landelijk keurmerk voor de tijdelijk huisvesting van arbeidsmigranten. De kwaliteitsstempel is in 2013 in het leven geroepen als vervanging van Certified FlexHome (CFH). Kortgezegd beheert de Stichting Normering Flexwonen (ook wel bekend als SNF-keurmerk) het register van ondernemingen die aan de norm voor huisvesting van arbeidsmigranten voldoen. Deze is bedoeld voor ondernemingen die tijdelijke woonruimte aanbieden aan buitenlandse arbeiders en flexwerkers. 

SNF controleert of de woning voor arbeidsmigranten voldoet aan de gestelde normen. Deze normen bestaan uit een aantal specifieke eisen waaraan een huisvesting moet voldoen. Deze hebben onder andere betrekking op de leefruimte, privacy, sanitair, veiligheid, hygiëne, voorzieningen en brandveiligheid. 

Organisaties die zich houden aan de SNF-normering bieden:

 • Goede sanitaire voorzieningen en veiligheid
 • Hygiënische woonruimtes
 • Brandveilige woningen

De normering voor flexwonen in een notendop

Stapsgewijs uitleg over de onderdelen van de SNF-normering.

Locatieregister

In het locatieregister van SNF is een actueel overzicht van alle huisvestingslocaties van de onderneming beschikbaar met daarbij vermeld het maximumaantal bewoners. Ook de op het moment van inspectie ingehuurde hotel-, bed & breakfast– of andere tijdelijke locaties vallen daar onder. Deze dienen dus ook aan de SNF-normering te voldoen.

Goed werkgeverschap

Om goed werkgeverschap te verzekeren geldt voor uitzendondernemingen als voorwaarde dat zij staan ingeschreven in het register van gecertificeerde ondernemingen van SNA. Het SNA-keurmerk is het keurmerk voor alle ondernemingen die arbeid ter beschikking stellen zoals uitzendondernemingen.

Toezicht en beheer

Periodiek worden locatie en directe omgeving (pand, tuin, garage/schuur) aantoonbaar door de onderneming gecontroleerd op staat van onderhoud. Onderhoud moet plaatsvinden aan zaken die defect zijn. Daarnaast dienen omwonenden te zijn geïnformeerd over het aanspreekpunt bij de onderneming i.v.m. klachten of vragen.

Ruimte, daglicht en sanitair

De toegestane verblijfsvormen zijn vaak reguliere woningen, hotels, pensions, wooneenheden in een gebouwencomplex, woonunits, huisvesting op recreatieterreinen en campussen. Huisvesting die niet in één van deze categorieën valt is niet toegestaan. En bij alle woonvormen hebben bewoners in hun slaapvertrek per persoon minimaal 3,5 m2 vloeroppervlakte ter beschikking. Verder dient er minimaal 1 toilet per 8 personen beschikbaar te zijn. Dit geldt ook voor de douche.

Checklist - Past jouw backoffice partner nog bij je?

Checklist: Past mijn huidige backoffice partner nog bij me?

De wereld van flex is veranderd: Het zou op dit punt van jouw ondernemersavontuur weleens interessant kunnen zijn om je huidige leveranciers onder de loep te nemen. Deze gratis checklist helpt je daarbij.

 • Ben je nog steeds tevreden met je backoffice partner?
 • Hoe kritisch ben jij tegenover je backoffice partner?
 • Kan het makkelijker en sneller met een andere partner?

Meer informatie over veilig flexwonen?

Ben je van plan arbeidsmigranten te contracteren of kijk je nog even rond naar opties voor in de toekomst? Of je nou nog de eerste arbeidsmigranten moet werven óf je ze al op het oog hebt, een vrijblijvend adviesgesprek over het huisvesten van arbeidsmigranten kan geen kwaad. Middels een videogesprek praten we je binnen één uur bij over de mogelijkheden aangaande het bemiddelen van arbeidsmigranten, de ET-regeling én het huisvesten van flexarbeiders. 

 • De correcte toepassing van de regeling
 • De gehele administratie en het bijhouden ervan (incl. afdrachten)
 • De juiste vermeldingen op de loonstroken
Joël Knuijver

Joël Knuijver
Accountmanager

026 – 372 45 20

 • Hidden

  Marketinginformatie

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden

Op zoek naar meer? Maak kennis met Backoffice Plus

Het vertrouwde van Basis, maar met een hoop extra's.

Kunnen we je verder helpen? Neem contact op.

Direct antwoord

Binnen 24 uur antwoord

Binnen 1 min. antwoord

Binnen 5 min. antwoord

Binnen 5 min. antwoord

Back To Top