Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-contract

Wat is een payrollcontract?

Laatste update op 20 juli 2020 om 01:06 pm
  • Blog
Leestijd: 2 minuten

Omdat payrolling voor werkgevers eigenlijk alleen maar voordelen heeft, besluiten steeds meer bedrijven in zee te gaan met een payrollbedrijf. Wat zijn de voordelen van de payrollconstructie en waarin verschilt een payrollcontract van een vaste arbeidsovereenkomst?

Om een antwoord op die vragen te geven, is het vanzelfsprekend zaak eerst eens duidelijk uit te leggen wat payrolling precies inhoudt. Kort en bondig komt de constructie hier op neer: wanneer een werkgever besluit in zee te gaan met een payrollbedrijf, draagt hij het juridische werkgeverschap van (een deel van) zijn werknemers over aan de payrollonderneming. Met andere woorden: de betreffende medewerkers komen op de loonlijst van het payrollbedrijf te staan, zonder dat er voor het overige iets verandert in de arbeidsrelatie. De werknemers blijven dus gewoon aangestuurd worden door de werkgever, maar zijn strikt juridisch gezien niet meer bij hem in dienst.

Lagere administratielast

Dat steeds meer bedrijven ervoor kiezen met payrollcontracten te werken, is bepaald niet verwonderlijk: het payrollbedrijf neemt namelijk niet alleen het juridische werkgeverschap (inclusief alle werkgeversrisico’s) van ze over, maar ook onontkomelijke administratieve bijkomstigheden als de salarisadministratie, de afdracht van sociale premies, het opstellen van arbeidsovereenkomsten, het zorg dragen voor verzekeringen, het begeleiden van eventuele ontslagprocedures, het opstellen van de jaaropgaven en het verwerken van eventuele veranderingen in CAO’s en wet- en regelgeving.

Met name in branches waar veel met parttimers en oproepkrachten wordt gewerkt, denk daarbij bijvoorbeeld aan callcenters, uitzendbureaus, tuinbouwbedrijven, detailhandel, schoonmaakbedrijven en horeca, werd in eerste instantie op grote schaal gebruikgemaakt van payrolling. Logisch, want het zijn juist deze flex-intensieve branches waarin per medewerker relatief weinig gewerkte uren tegenover een hogere administratielast staan. Vandaag de dag is payrolling echter uitgegroeid tot een fenomeen dat in steeds meer branches aan populariteit wint.

Van complete administratie naar één factuur

Dankzij payrolling worden bedrijven en organisaties veel flexibeler in hun personeelsbeleid, beperken ze hun werkgeversrisico’s tot het absolute minimum en zien ze hun complete personeelsadministratie gereduceerd worden tot één factuur. Omdat de rekeningen van instanties als het UWV, de Arbodienst en de belastingen voortaan ook bij de payrollonderneming terechtkomen, wordt de financiële situatie van het bedrijf bovendien een stuk overzichtelijker.

Voordelen voor medewerkers

Ook de medewerkers zijn goed af met een payrollcontract: ze kunnen in geval van problemen steeds terugvallen op een werkgever die alles weet op het terrein van P&O, behouden vrijwel alle rechten die ze bij hun huidige werkgever ook hebben, beschikken over een arbeidsovereenkomst conform een prima CAO en een pensioensregeling, krijgen hun loon doorbetaald in geval van eventuele arbeidsongeschiktheid en hebben, er vanuit gaand dat hun werkgever in zee is gegaan met een betrouwbare payrollpartner zoals DIRECT Payrolling, de zekerheid dat hun salaris altijd keurig op tijd wordt betaald.

Vaak zijn medewerkers bij een betrouwbaar payrollbedrijf dan ook beter af dan bij met name kleine werkgevers. Het komt namelijk nogal eens voor dat dit soort bedrijven voor werknemers belangrijke zaken als pensioenregelingen en tijdige betaling van de salarissen door gebrek aan kennis en/of tijd niet goed hebben geregeld.

Back To Top