Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-vakantiewerkers

Vakantiewerkers: welke werkzaamheden mogen ze verrichten?

Laatste update op 22 april 2021 om 03:04 pm
Leestijd: 3 minuten

De inzet van jonge vakantiekrachten en seizoenswerkers is een prima oplossing om een tijdelijk personeelstekort of een grote piek in de drukte op te vangen. Bij het inzetten van vakantiewerkers komt echter meer kijken dan vaak wordt gedacht. Zo maakt de wet, vooral als het gaat om arbeidsomstandigheden en werktijden, bij minderjarigen onderscheid tussen kinderen (13 t/m 15 jaar) en jeugdigen (16 en 17 jaar).

Voor kinderen gelden wettelijke beperkingen voor toegestane werkzaamheden en werktijden; voor de jeugdigen gelden die beperkingen vooral voor de werktijden. Meerderjarige vakantiewerkers (vanaf 18 jaar) vallen onder de algemeen geldende regels voor arbeidsomstandigheden en arbeidstijden.

Aanvullende regels

Net als alle andere werknemers worden ook vakantiewerkers door de wet beschermd tegen werk dat gevaar oplevert of schadelijk is voor de gezondheid. Voor iedereen geldt dat arbeid die gevaarlijk is voor de gezondheid verboden is. Daarnaast zijn er aanvullende regels, per leeftijdsgroep:

  • 13- en 14-jarigen mogen alleen klusjes doen en helpen bij licht, niet-industrieel werk zoals vakken vullen, inpakken, het voeren van dieren of het plukken van groente of fruit (als er recent geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt). Zij mogen niet in een fabriek werken of omgaan met machines. En bepaalde werkzaamheden zijn uitdrukkelijk verboden
  • 15-jarigen mogen zelfstandig werk doen dat licht en niet-industrieelis, zoals reclamefolders of de avondkrant bezorgen. Maar achter de kassa werken of te zwaar tillen mag niet
  • 16- en 17-jarigen mogen bijna elk soortwerk doen zolang het werk niet gevaarlijk is of schadelijk is voor de gezondheid, en hen niet verhindert naar school te gaan. Zij mogen bijvoorbeeld niet werken met gevaarlijke stoffen of in een lawaaiige omgeving.

Arbeidstijden

Daarnaast beschermt de wet kinderen en jongeren die vakantiewerk doen met onderstaande beperkingen tegen te lange werkdagen of werken op te late tijdstippen:

  • 13- en 14-jarigen mogen maximaal zeven uur per dag werken, tussen 07:00 en 19:00 uur. Ze mogen maximaal 35 uur per week en maximaal vijf dagen achter elkaar werken. Ze hebben recht op een half uur pauze als ze 4,5 uur of meer op een dag werken. Werken op zondag mag niet. En als ze twee dagen achter elkaar werken, moeten ze daartussen minimaal veertien uur rust hebben gehad
  • 15-jarigen mogen maximaal acht uur per dag werken, tussen 07:00 en 21:00 uur, en niet meer dan veertig uur per week. Ook zij mogen niet meer dan vijf dagen achter elkaar werken en hebben recht op een half uur pauze als ze op een dag 4,5 uur of meer werken. Elke twee werkdagen moeten ze minimaal twaalf uur rusten. Als het in jouw bedrijf gebruikelijk is dat op zondag wordt gewerkt, mogen zij dat ook. Wel is toestemming van hun ouders nodig en mogen ze niet meer dan elf zondagen in zestien weken werken
  • 16- en 17 jarigen mogen negen uur per dag werken, tussen 07:00 en 23:00 uur, maar niet meer dan 45 uur per week, met een half uur pauze bij 4,5 uur achtereen werk op een dag. In vier weken mag maximaal 160 uur worden gewerkt, als ze elke week minimaal anderhalve dag vrij zijn en elke twee werkdagen minstens twaalf uur rust hebben. Als ze ook op zondag werken, geldt een minimum van dertien vrije zondagen per jaar (52 weken)
  • voor 18-jarigen en oudere vakantiekrachten/werknemers gelden de regels van de Arbeidstijdenwet (ATW). De Inspectie SZW ziet toe op handhaving van de regels, ook voor vakantiewerk.

Betaling

Werknemers van 15 t/m 20 jaar hebben recht op het minimumjeugdloon; vanaf 21 jaar geldt het wettelijk minimumloon. Voor de groep 13- en 14-jarigen geldt de verplichting van het minimumjeugdloon niet, maar je kunt het wel aanhouden als een goede richtlijn.

Benieuwd naar onze dienstverlening?

Kom in contact met ons experts en laat je adviseren.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top