Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-noteren

7 tips om de perfecte vacaturetekst te schrijven

Laatste update op 20 juli 2020 om 12:54 pm
  • Blog
Leestijd: 2 minuten

Ben je op zoek naar nieuw talent om jouw team te versterken? Het schrijven van een goede vacaturetekst kan dan belangrijk zijn om de juiste doelgroep aan te spreken. Dit zijn onze 7 tips om je te helpen bij het opstellen van de perfecte vacaturetekst:

1. Laat zien waar je met jouw organisatie voor staat en waar je naartoe wilt

Jouw organisatie loopt goed, waardoor je nu verder kunt groeien. Laat zien waarom dit is. Bijvoorbeeld omdat je uitblinkt in productkennis en klanttevredenheid. Geef ook aan wat de visie is van jouw organisatie.

2. Wees duidelijk in de functieomschrijving

Wat gaat jouw toekomstige werknemer precies doen? En voor hoeveel uur per week? Wees ook duidelijk wat je qua opleiding en ervaring verwacht.

3. Maar bewaak ook je flexibiliteit

Jij hebt hoogstwaarschijnlijk precies in je hoofd zitten waar een sollicitant al dan niet aan moet voldoen. Besef wel dat een waslijst aan functie eisen een potentiële kandidaat kan afschrikken, omdat hij of zij denkt niet over de juiste kwaliteiten te beschikken. Wees dus niet té gedetailleerd in de vacaturetekst. Zodra je sollicitaties binnen hebt, kun je altijd telefonisch extra vragen stellen alvorens je een gesprek inplant.

4. Besteed aandacht aan de layout

Je vacaturetekst kan nog zo fantastisch zijn, maar met een ‘verschrikkelijke’ layout geef je jouw organisatie alsnog een onprofessionele uitstraling. Overweeg daarom om een ontwerper in te huren, mocht je zelf onvoldoende kennis in huis hebben. Onthoud wel dat leesbaarheid het belangrijkst is.

5. Vermeld een sluitingsdatum

Niet geheel onbelangrijk: tot wanneer kunnen kandidaten reageren? Gek genoeg wordt dit regelmatig in vacatureteksten vergeten. Een deadline stellen geeft jouw zelf ook duidelijkheid in wat je kunt verwachten. Bovendien worden geïnteresseerden door een sluitingsdatum aangespoord te solliciteren.

6. Sta open voor vragen

Als sollicitant of werkgever wil je geen tijd verdoen met een gesprek dat eigenlijk niet nodig was geweest. Stel daarom in de vacaturetekst nadrukkelijk de gelegenheid om vragen te stellen per mail of telefoon.

7. Kies de juiste media

Weten jouw collega’s, kennissen of zakelijke relaties al dat je naar iemand op zoek bent? Misschien kunnen zij iemand aanbevelen. Maak ook gebruik van social media. Door je vacature op bijvoorbeeld LinkedIn of Facebook te plaatsen bereik je een groot aantal mensen. Daarnaast zijn er natuurlijke algemene vacaturesites zoals Werk.nl en de Nationale Vacaturebank. Aan dit laatste medium zitten vaak wel kosten verbonden. Het meest optimale resultaat bereik je door meerdere kanalen tegelijk in te zetten. Denk aan de kracht van herhaling!

Back To Top