Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-WAB-zakelijk

Werkgevers pleiten voor uitstel WAB

Laatste update op 20 juli 2020 om 10:42 am
Leestijd: 2 minuten

Na MKB Nederland roept nu ook Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) de leden van de Eerste Kamer op om te wachten met de behandeling van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). “Houd de wet aan en wacht op de commissie Borstlap voordat we opnieuw een wet invoeren die in de praktijk desastreuze gevolgen heeft”, aldus LTO-voorman Marc Calon gisteren in de Senaat.

Wanneer de Eerste Kamer gehoor geeft aan de oproep van MKB Nederland, VNO/NCW, LTO Nederland en verschillende andere brancheorganisaties, zou dat een uitstel tot begin volgend jaar betekenen. De commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Hans Borstlap die zich op verzoek van minister Koolmees over de WAB buigt, brengt namelijk op z’n vroegst eind dit jaar verslag uit.

‘Zo werkt het niet’

De werkgevers overhandigden de leden van de commissie Sociale Zaken van de Eerste Kamer het manifest ‘Zo werkt het niet’. Hierin stellen ze dat de WAB de arbeidsmarkt op een aantal punten zeker verbetert, maar dat de balans ver te zoeken is zodra het over tijdelijk werk gaat. Ze waarschuwen dat het opvangen van seizoenpieken lastig te plannen is en onnodig duur wordt. Uiteindelijk gevolg is dat de markt voor tal van producten een aanzienlijk hogere prijs gaat betalen.

Sociale partners

Waar de vakbonden willen dat het parlement wél doorzet met de nieuwe arbeidswet, dreigen de werkgevers nu nadrukkelijk op de rem te gaan staan. MKB-voorzitter Jacco Vonhof verklaarde gisteren in het Financieele Dagblad dat deze wet ‘het gewoon niet is’. “Het is daarom beter om op de commissie Borstlap te wachten”, aldus Vonhof. “Dat zou bovendien de sociale partners de tijd geven om tot afspraken met elkaar te komen.”

Hoge WW-premie

De werkgevers zijn van mening dat minister Koolmees flexwerk en tijdelijke contracten ten onrechte op één grote hoop gooit en flexibele contracten blindelings afstraft met een hogere WW-premie. Ze willen dat het hoge tarief verdwijnt voor seizoenswerk in sectoren als de landbouw, horeca, recreatie en beveiliging. ‘Als die aanpassing voor tijdelijk werk er niet komt, is er sprake van een nieuwe situatie moeten we verder kijken en de wet wellicht aanhouden’, aldus de werkgevers in hun manifest.

 

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de WAB? Volg deze pagina en meld je aan voor onze Wetswijzigingen Alert. 

Back To Top