Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-uitzendondernemer

Uitzendondernemer: jij kunt weer sectorverlonen

Laatste update op 20 juli 2020 om 10:30 am
Leestijd: 2 minuten

Dankzij een uitspraak van de rechtbank Arnhem-Leeuwarden kunnen uitzendbureaus sowieso tot 1 januari 2020 (wanneer de Wet Arbeidsmarkt in Balans in werking treedt) weer sectorverlonen. Ook wat de premie Werkhervattingskas betreft, verandert er waarschijnlijk het een en ander.

In 2017 zette toenmalig minister Lodewijk Asscher een dikke streep door de mogelijkheid om een vaksector aan te vragen voor uitzendbureaus en payrollbedrijven. Omdat bestaande indelingen in vaksectoren bleven bestaan en nieuwe aanvragen niet meer in behandeling werden genomen, ontstond er in de optiek van flexexperts een ongelijk speelveld. Die opvatting wordt nu gedeeld door de rechters. Omdat het ministerie van Financiën afziet van cassatie, is de uitspraak definitief.

Interessante optie

Met de momenteel vrij grote premieverschillen tussen sector 52 en diverse vaksectoren in het achterhoofd, kan het voor uitzenders en payrollers financieel een interessante optie zijn om nu een indeling in vaksectoren aan te vragen.

WW-premie

Wanneer het wetvoorstel Arbeidsmarkt in Balans ongeschonden door de Eerste Kamer komt, wordt de financiering van de WW (de sectorpremie) vervangen door een geheel nieuw stelsel. Bedoeling is dat alle werkgevers dezelfde premie gaan betalen. Daarbij wordt, extra voorwaarden en uitzonderingen voor het gemak even daargelaten, alleen onderscheid gemaakt tussen contracten voor bepaalde tijd (hoge premie) en contracten voor onbetaalde tijd ( lage premie).

Werkhervattingskas (WHK)

Wat de WHK betreft, zou het wel eens zo kunnen zijn dat het huidige financieringssysteem grotendeels ongewijzigd blijft. Ook na 1 januari 2020, want de kans dat de financiering van de WHK dan vervangen wordt door een geheel nieuw systeem is vrijwel uitgesloten. Het gaat voor de wetgever tenslotte om een dermate omvangrijke en ingewikkelde klus dat die nooit voor de deadline geklaard kan worden. Blijft over de vraag hoe uitzendbureaus ingedeeld gaan worden. De opties daarvoor zijn dat (A) de indeling in (vak)sector ook na 1 januari 2020 van kracht blijft voor de WHK, of dat (B) uitzendbureaus voor de WHK ingedeeld worden in sector 52 en payrollbedrijven in sector 45.

 

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de WAB? Volg deze pagina en meld je aan voor onze Wetswijzigingen Alert. 

Back To Top