Dit zijn de specifieke regels voor vakantiekrachten
Komende zomer maken veel bedrijven en organisaties weer gebruik van de inzet van scholieren. In de aankomende weken geven wij in een serie aan blogs tekst en uitleg over het werken met vakantiekrachten. In deze eerste blog besteden we aandacht aan de specifieke regels die voor deze jeugdige medewerkers gelden; volgende week gaan we in op de zaken die werkgevers in het achterhoofd moeten houden bij het opstellen van een nulurencontract voor vakantiewerkers.
Omdat scholieren minder rechten hebben dan de gebruikelijke uitzendkrachten, zijn ze een stuk voordeliger. Het is echter wel zaak om rekening te houden met de specifieke regels die voor deze jeugdige vakantiekrachten gelden. Die regels voor werknemers tot 18 jaar hebben vooral te maken met het soort werk en de arbeidstijden. Zo mogen scholieren van 13 en 14 jaar alleen ingezet worden voor klusjes in en om huis en licht, niet-industrieel werk. In de schoolperiodes mogen ze maximaal 12 uur per week werken; tijdens hun vakanties mogen ze maximaal 35 uur per week ingezet worden.
Boete bij overtreding
Jongeren van 15 jaar mogen tijdens de vakantieperiodes maximaal 40 uur per week lichte, niet-industriële werkzaamheden verrichten, terwijl 16- en 17-jarigen in hun vakanties maximaal 45 uur per week vrijwel alle soorten werk mogen doen, zo lang hun werkzaamheden maar niet gevaarlijk zijn. Iedere vakantieperiode opnieuw trekken de inspecteurs van Sociale Zaken erop uit om op naleving van deze regels te controleren. Overtredingen worden beboet met enkele honderden euro’s per werknemer.
Toestemming ouders of voogd
Nog een extra aandachtspunt: werkgevers die een arbeidsovereenkomst aangaan met jongeren onder de 16 jaar, hebben daarvoor toestemming nodig van de ouders of voogd. In onze blog van volgende week gaan we daar uitgebreid verder op in.
Wettelijk minimumloon
Daarnaast zijn werkgevers verplicht om scholieren het wettelijk minimumloon te betalen, een vast percentage van het minimumloon voor werknemers vanaf 22 jaar. Dat percentage is afhankelijk van de leeftijd. Mocht een vakantiekracht tijdens zijn dienstverband jarig zijn, dient het percentage direct aangepast te worden. Werkgevers die er door Sociale Zaken op betrapt worden dat ze minder betalen dan het wettelijk minimum, riskeren een boete die kan oplopen tot € 10.000,- per werknemer.
Vakantiekrachten via payrolling
Werkgevers kiezen steeds vaker voor gemak en snelheid als het gaat om het in dienst nemen van jongere medewerkers. Da’s logisch, daarmee vermijd je als ondernemer een hoop extra administratie, loop je geen risico meer op mogelijke boetes en heb je geen last van de ketenregeling (gezien wij werken conform NNBU CAO). Zo heb je meer tijd over voor jouw onderneming, dus een echte win-win situatie.
Meer weten?
Wil je nou alle ins-and-outs weten omtrent de regels voor vakantiekrachten? Of ben je benieuwd hoe wij jou kunnen ontzorgen deze zomer? Neem dan gerust contact met ons op middels het onderstaande terugbelverzoek. Laat je nummer achter en we bellen je direct terug!
Wist je trouwens ook dat je sinds kort kunt WhatsAppen met ons? Stuur ons gerust een bericht op: 026 372 45 20.