Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-papier

Plannen om Wab te ontwijken liggen al klaar

Laatste update op 20 juli 2020 om 10:20 am
Leestijd: 2 minuten

Vandaag, en eventueel ook nog morgen, debatteert de Eerste Kamer over de veelbesproken Wet arbeidsmarkt in balans. Ondanks het feit dat het nog lang niet zeker is of de Wab de eindstreep wel haalt, liggen bij de diverse payrollbedrijven de plannen om de wet te omzeilen al klaar, zo blijkt uit een rondgang in de sector door NRC.

Wanneer de wet wordt aangenomen, krijgen payrollkrachten meer rechten. De trend die NRC waarneemt, is dat payrollbedrijven hun focus dan naar uitzendkrachten gaan verleggen. Die extra rechten gelden tenslotte niet voor hen. Eén van de ondervraagde payrollondernemers: “Er werken in Nederland momenteel zo’n 200.000 arbeidskrachten op payrollbasis, vooral in de handel, industrie, landbouw en horeca. Als minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn zin krijgt, hebben die payrollkrachten straks dezelfde rechten als hun collega’s met een vast arbeidscontract. Dat ze daardoor veel duurder worden, spreekt voor zich. Omdat de soepele regels wel voor uitzendkrachten blijven gelden, ben ik ervan overtuigd dat ieder payrollbedrijf de beweging richting uitzenden gaat maken.”

Onwerkbare situatie

Hij voegt er nog aan toe dat de Wab voor payrollbedrijven tot dermate veel administratieve werkdruk gaat leiden, vooral omdat ze voor iedere opdrachtgever andere arbeidsvoorwaarden zouden moeten bijhouden, dat er straks sprake is van een onwerkbare situatie.

Administratieve ontzorging

De verschillen tussen payroll- en uitzendkrachten zijn vastgelegd in de wet. Een van de verschillen is dat uitzendbureaus zelf de werving en selectie van nieuwe werknemers doen en payrollbedrijven niet. Om straks onder de uitzenddefinitie te vallen, gaan payrollbedrijven dus zelf sollicitatieprocedures organiseren. “De minister gaat geheel voorbij aan het feit dat vooral de kleinere bedrijven schreeuwen om payrollkrachten, niet alleen vanwege de flexibiliteit maar ook vanwege het feit dat ze administratief grotendeels ontzorgd worden”, aldus de directeur van een van de grotere payrollbedrijven. “Als payrolling door de nieuwe wetgeving te duur wordt voor onze klanten, zijn we in een handomdraai veranderd in een uitzendorganisatie.”

Grijs gebied

Volgens Sander van Riel, een in arbeidsconstructies gespecialiseerde advocaat, ontstaat er door de Wab een groot grijs gebied. “Sommige payrollbedrijven overwegen bijvoorbeeld de introductie van een digitale sollicitatietool om samen met de opdrachtgever een kandidaat te kiezen. Laat de minister dan maar eens bepalen wie van de twee de selectie doet.”  Van Riel heeft zelfs al een payrollondernemer gesproken die overweegt zijn bedrijf naar een ander EU-land te verplaatsen om van daaruit naar Nederland te gaan detacheren.

Schijnuitzendkracht

Hoewel de meeste door NRC ondervraagde ondernemers zeggen zelf niet de randen van de wet te gaan opzoeken, zijn ze ervan overtuigd dat talloze collega’s dat zeker wel gaan doen. Daarmee lijkt minister Koolmees, wanneer zijn Wab inderdaad een feit wordt, een nieuw soort arbeidskracht op de Nederlandse arbeidsmarkt te introduceren: de schijnuitzendkracht.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de WAB? Volg deze pagina en meld je aan voor onze Wetswijzigingen Alert.

Back To Top