Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-handen-schudden

Haast met WAB legt druk op de arbeidsmarkt

Laatste update op 20 juli 2020 om 10:23 am
Leestijd: 2 minuten

Uit een nadere memorie van antwoord van minister Koolmees op de stortvloed aan vragen en kritische kanttekeningen vanuit de Eerste Kamer, blijkt dat hij erkent dat de snelle invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) grote druk gaat leggen op partijen in de arbeidsmarkt. Verzoeken om uitstel blijft hij echter negeren. De urgentie om met de Wab snel knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken is in zijn optiek te groot om uitstel te rechtvaardigen.

Verschillende fracties in de senaat, met regeringspartij VVD voorop, zijn het daarin totaal oneens met de minister. Zij zijn van mening dat de arbeidsmarkt prima functioneert en dat er dus helemaal geen noodzaak is om snel in te grijpen. Bovendien hebben ze nog steeds ernstige twijfels over de effectiviteit en uitvoerbaarheid van de wet. Koolmees houdt echter vast aan zijn zorgvuldig uitgestippelde route: de plenaire behandeling van de wet op 20 en/of 21 mei, net voor de installatie van de nieuwe Eerste Kamer dus, en de inwerkingtreding per 1 januari 2020. Hij gaat er vanuit dat wanneer de Senaat akkoord gaat, de Wab al per 1 juli aanstaande tot wet verheven kan worden. Kanttekening daarbij is dat de wet dan nog wel voorgelegd dient te worden aan de Raad van State.

Geen water bij de wijn

De minister erkent nu weliswaar dat de voorbereidingstijd van een half jaar tussen juli 2019 en januari 2020 grote druk zal leggen op de verschillende partijen op de arbeidsmarkt om op tijd met contracten, overeenkomsten en software aan de wettelijke vereisten te voldoen, maar ziet daarin verder geen aanleiding om op welke manier dan ook water bij de wijn te doen.

Juridisch slagveld

Het is vooral de definiëring van payrolling in de Wab die bij zowel de Eerste Kamerleden als de betrokken marktpartijen veel vragen oproept. Die onduidelijkheid vormde voor de Raad van State eerder aanleiding om de minister te adviseren de regeling voor payrollers niet in te voeren. Leonard Verburg, hoogleraar arbeidsrecht aan de Radboud Universiteit zegt in een recent interview als gevolg van de definiëring een juridisch slagveld te verwachten.

Forse kostenstijging

Ook de uitzendbranche maakt zich steeds grotere zorgen. Mocht de minister daadwerkelijk zijn zin krijgen, ziet de branche zich voor de taak gesteld om in een half jaar tijd alle medewerkers van de circa 14.000 uitzendbureaus volgens de regels in te delen onder payrolling en uitzending. Brancheorganisatie NBBU tot slot, voorziet een forse kostenstijging van uitzenden en payrolling. Vooral de kleinere ondernemers die gebruik maken van payrolling vanwege de ontzorgende functie, zouden daarvan de dupe worden.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de WAB? Volg deze pagina en meld je aan voor onze Wetswijzigingen Alert. 

Back To Top