Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-werknemer

Eerste Kamer eist aanpak schijnconstructies

Laatste update op 20 juli 2020 om 10:18 am
Leestijd: 2 minuten

Het dossier Wet arbeidsmarkt in balans blijft de Haagse gemoederen in het algemeen en minister Koolmees in het bijzonder voorlopig nog wel even bezighouden. Uit het debat van gisteravond bleek dat de Eerste Kamer er nog niet van overtuigd is dat de Wab er daadwerkelijk voor gaat zorgen dat de kloof tussen vaste arbeidscontracten en flexwerk gedicht wordt.

Een belangrijk item in het wetsvoorstel is dat de minister de arbeidsvoorwaarden van payrollkrachten zoveel mogelijk wil gelijktrekken met die van hun collega’s in vaste dienst. Daardoor zou payrolling aanzienlijk duurder worden en dus onaantrekkelijker voor werkgevers. Senatoren van zowel de coalitie als op de oppositie vrezen dat die situatie tot allerlei schijnconstructies gaat leiden.

Waterbedeffect

Payrollkrachten zouden een soort van schijnuitzendkracht worden, of via een andere schijnconstructie verdergaan als zzp’er. Vooral de senatoren van regeringspartijen VVD en ChristenUnie roerden dit ‘waterbedeffect’ aan, maar ook coalitiegenoten D66 en CDA werden op dit punt steeds kritischer. In een eerder stadium waarschuwde de Raad van State hier ook al voor. Een aantal payrollondernemers liet gisteren in het NRC weten inderdaad al plannen te hebben om de wet met verschillende constructies te omzeilen.

Huiswerk

Om dit soort problemen te voorkomen, kreeg de minister van de gehele Kamer onder aanvoering van de VVD een stevig portie huiswerk mee: nog voor deze zomer moet hij met uitgewerkte voorstellen komen die zzp’ers aan de onderkant van de markt moeten beschermen en waarmee allerlei vormen van schijnzelfstandigheid voorkomen worden. Een bijzonder lastige opdracht voor de minister, want jarenlange inspanningen van de ministeries van Sociale Zaken en Financiën hebben tot op heden nog niet tot een goede oplossing mogen leiden. Wetgeving op dit vlak is al diverse malen uitgesteld.

Onzeker

Volgende weer dinsdag stemt de Eerste Kamer over de Wab. De Senaat komt dan weliswaar nog in de huidige samenstelling bijeen, maar nadat de VVD senator Anne-Wil Duthler uit de fractie zette, heeft de coalitie inmiddels geen meerderheid meer. De senatoren van VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben toegezegd hun fractie positief te adviseren over de nieuwe arbeidswet. Omdat naar verwachting ook de SGP en senator Duthler instemmen met de wet, lijkt zich momenteel een nipte meerderheid af te tekenen. Onzekere factor daarbij is echter dat het aantal senatoren dat twijfelt aan de noodzakelijkheid van de Wab sinds gisteren waarschijnlijk weer toegenomen is: het Financieele Dagblad meldde maandagmiddag op basis van cijfers van het CBS dat het aantal flexibele banen in Nederland voor het eerst sinds tien jaar is afgenomen.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de WAB? Volg deze pagina en meld je aan voor onze Wetswijzigingen Alert.

Back To Top