Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-tijd-seizoen

Koolmees: geen uitzondering voor seizoenswerk

Laatste update op 20 juli 2020 om 10:27 am
Leestijd: 2 minuten

Ondanks aandringen van MKB-Nederland en LTO-Nederland is minister Wouter Koolmees niet van plan om in zijn nieuwe arbeidswet een uitzondering te maken voor seizoenswerk. Een verlicht regime voor branches als de horeca, landbouw, recreatie en beveiliging is volgens de minister ‘evident niet handhaafbaar en daarmee onuitvoerbaar’.

De nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen vast in dienst te nemen. Vandaar dat ze een hoge WW-premie gaan betalen bij flexibele dienstverbanden, terwijl vaste contracten daarentegen beloond worden met een laag tarief. In de huidige situatie is de instroom in de WW uit de sector waarin een bedrijf actief is nog bepalend voor de hoogte van de premie.

Transitievergoeding

Wanneer de WAB zonder kleerscheuren door de Eerste Kamer komt, verandert ook de opbouw van de transitievergoeding die een werkgever moet meegeven bij ontslag. Werknemers krijgen al vanaf hun eerste werkdag recht op een ontslagvergoeding in plaats van na twee jaar. Met dat geld moet een ontslagen werknemer makkelijker een andere baan kunnen vinden, bijvoorbeeld door het volgen van een cursus of opleiding.

Geen maatwerk

De werkgevers zijn van mening dat deze maatregelen juist voor bedrijven die actief zijn in seizoensgebonden sectoren veel extra administratie en kosten met zich meebrengen. Ze vinden het vreemd dat deze bedrijven door de minister als het ware gestraft voor het feit dat de zon niet het hele jaar schijnt of dat er in januari geen aardbeien geplukt kunnen worden. De Tweede Kamer had daarom via een motie van VVD en CDA nog aangedrongen op ‘maatwerk’ voor de seizoensgebonden branches, maar minister Koolmees stelt nu naar aanleiding van vragen uit de Eerste Kamer keihard dat daar niet op gerekend hoeft te worden.

Payrolling

Ook wat payrolling betreft, lopen de meningen van de ondernemers en de minister voorlopig nog mijlenver uiteen. Omdat de minister van mening is dat veel werkgevers payrolling gebruiken als een constructie om lagere lonen te kunnen betalen, wil hij bewerkstelligen dat werknemers met een payrollcontract een adequaat pensioen en hetzelfde loon krijgen als hun collega’s met een vast contract. Volgens MKB-Nederland worden talloze bonafide bedrijven door de nieuwe maatregelen zwaar gedupeerd. Zij zetten payrolling vooral in om ontzorgd te worden op het gebied van salarisadministratie en aanverwante besognes.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de WAB? Volg deze pagina en meld je aan voor onze Wetswijzigingen Alert. 

Back To Top