Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-werknemer

Mijn werknemer is zwanger, wat nu?

Laatste update op 20 juli 2020 om 12:44 pm
  • Blog
Leestijd: 2 minuten

Jouw werknemer is zwanger. Wat betekent dit voor jouw organisatie? Waar heeft jouw werknemer recht op en wat moet jij als werkgever regelen? We leggen het je uit in deze blog.

Rechten werknemer

Als jouw werknemer zwanger is, heeft ze recht op een verlof van minimaal zestien weken: vier tot zes weken zwangerschapsverlof vóór de uitgerekende bevallingsdatum en tien weken bevallingsverlof na de geboorte. In sommige gevallen kan bevallingsverlof langer duren. Op de site van het UWV vind je hier meer informatie over.

Tijdens het verlof heeft de werknemer recht op 100% van het dagloon. Ook worden vakantiedagen en vakantiegeld doorgeteld.

Aanvragen WAZO-uitkering

Overleg met de werknemer wanneer zij met verlof wil gaan. Dit kan elke willekeurige dag zijn tussen de vier en zes weken voor de uitgerekende bevallingdatum. De zwangerschapsuitkering (WAZO) vraag je als werkgever maximaal vier en minimaal twee weken vóór het verlof aan. Voor het aanvragen van een zwangerschapsuitkering, heb je een zwangerschapsverklaring nodig. Dit is een verklaring van een arts of verloskundige waarin onder andere de vermoedelijke bevallingsdatum is opgenomen. De werknemer moet deze verklaring bij jou aanleveren.

De aanvraag voor de uitkering doe je digitaal via het werkgeversportaal.

Als de werknemer is bevallen, wordt dat automatisch doorgegeven aan het UWV door de Basisregistratie Personen (BRP). Jij hoeft hier zelf niets voor te doen. Uitzondering: als jouw medewerker in het buitenland woont of is bevallen vóór het begin van haar verlof, dan moet je dit wél als werkgever doorgeven aan het UWV.

Ouderschapsverlof

Na de bevalling kan jouw werknemer onbetaald ouderschapsverlof (26 maal de wekelijkse werktijd) aanvragen. Dit hoeft niet direct aan te sluiten op het verlof. Ouderschapsverlof regel je met de werknemer, hiervoor hoeft je het UWV niets door te geven.

Kraamverlof partner

Als partner heb je recht op twee dagen kraamverlof, exclusief de dag van de bevalling. Een partner kan tevens onbetaald ouderschapsverlof aanvragen.

Ontslag om zwangerschap

Vanaf het moment dat de werknemer heeft aangegeven zwanger te zijn en tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof mag zij niet ontslagen worden. Als de werknemer een tijdelijk contract heeft dat in deze periode afloopt, is ontslag wel mogelijk. De zwangerschap mag hiervan echter niet de reden zijn.

Zwangere medewerker op de payroll

Wanneer de zwangere medewerker bij DIRECT Payrolling op de payroll staat, hoef jij als werkgever niks te regelen. De werknemer levert bij ons haar zwangerschapsverklaring in en wij regelen de rest!

Back To Top