Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Prinsjedag 2022 maatregelen

Belangrijkste maatregelen naar aanleiding van Prinsjesdag 2022

  • Blog
Leestijd: 3 minuten

Op Prinsjesdag sprak de koning het land toe in zijn troonrede. Ook werd de begroting van het kabinet (miljoenennota 2023) gepresenteerd. Er gaat flink wat veranderen in Nederland. Wat zijn de belangrijkste veranderingen voor ondernemers met personeel? Bekijk de belangrijkste wijzigingen voor bedrijven.

Navigeer snel naar

Certificeringsplicht voor uitzendbureaus

Vanaf 2025 komt vermoedelijk een verplicht certificeringsstelsel. Naar verwachting gaat de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) vanaf 1 januari 2025 gelden.

Als je als bedrijf zo’n certificaat wilt krijgen, moet je aan de volgende punten voldoen:

  • Je moet je eens in de zoveel tijd laten controleren op de uitbetalingen, belastingaangiftes en pensioenaansluitingen
  • Je moet een waarborgsom van 100.000 euro betalen om zo vluchtig ondernemerschap tegen te gaan
  • Je moet beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Je moet gecertifieerde huisvesting kunnen aanbieden
Let wel! Zo’n certificaat geldt vier jaar waarna je gelijk een verlenging moet aanvragen. Houd je je niet aan de regels terwijl je in het bezit bent van een certificaat? Dan wordt vier weken na bekendmaking het certificaat ingenomen. De arbeidskrachten hebben dan ook vier weken om ander werk te vinden.

Het wettelijk minimumloon omhoog

De extreme inflatie heeft ook effect op het loon. Het wettelijk minimumloon gaat per 1 januari 2023 flink stijgen. Op 1 januari 2023 zal het minimumloon direct met 10,15 procent omhoog gaan. Werknemers van 21 jaar en ouder hebben dan recht op een brutoloon van minimaal 1.934,40 euro per maand. Dat is 12,40 euro per uur bij een 36-urige werkweek.

Eerder werd aangekondigd dat het minimumloon in drie stappen van 2,5 procent zou stijgen. Nu gaat het dus een stuk sneller. Uitkeringen die gekoppeld zijn aan het minimumloon, zoals de AOW, bijstand en de Wajong gaan hierdoor ook omhoog.

Let wel: Als ondernemer ben je verplicht het minimumloon te betalen of meer. In jouw branche kan een hoger minimumloon gelden. Dat staat in je cao. De cao-lonen zullen naar verwachting ook flink stijgen.

Buitenlandse werknemers

Besluit je als werkgever een buitenlandse werknemer in dienst te nemen, dan mag je kosten vergoeden. Echter mogen deze niet meer onbeperkt belastingvrij vergoed worden. Ook dien je voortaan ieder jaar aan de Belastingdienst te melden hoe je deze kosten wil vergoeden.

Deze maatregelen zijn een aanpassing op de huidige 30%-regeling waarmee je als werkgever een onbelaste vergoeding kunt geven voor de extra kosten (ET-kosten). Deze kosten mogen op twee manieren vergoed worden:

  1. Het belastingvrij vergoeden van de gemaakte kosten van jouw werknemer op basis van declaraties die de werknemer bij je indient.
  2. Het vergoeden van de kosten door 30% van het loon belastingvrij uit te betalen. Hierbij hoef je als werkgever niet meer aan te geven welke kosten je werknemer heeft gemaakt. Per 1 januari 2024 komt er voor deze optie een maximumbedrag. Als werkgever mag je deze kosten vergoeden tot een maximum van 30% van de Wet Normering Topinkomens (WNT) voor topsalarissen. Dit bedrag wordt ieder jaar vastgesteld.

Kilometer- en thuiswerkvergoeding omhoog

Per 1 januari 2023 gaat er nog meer veranderen. Denk hierbij ook aan de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Deze vergoeding bedroeg heel lang 19 cent per kilometer. Deze zal per 1 januari 2023 veranderen naar 21 cent per kilometer. In 2024 mag er zelfs 22 cent per kilometer worden vergoed. De reden hierdoor is de stijging in benzineprijzen.

Maar ook de thuiswerkvergoeding zal stijgen. In 2023 mogen werknemers die thuiswerken een vergoeding van circa 2,13 euro per dag vragen en ontvangen. Dit is een kleine stijging ten opzichte van de huidige regeling van 2 euro per dag.

Let wel! Als werkgever dien je te kiezen welke van de twee vergoedingen je toepast: óf de thuiswerkkostenvergoeding, óf de reiskostenvergoeding. Werknemers mogen niet beide vergoedingen ontvangen voor dezelfde werkdag.

Plan een afspraak in voor een gratis consult

Joël Knuijver
calendly

Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!

Plan direct je afspraak

Joël Knuijver
Accountmanager

Back To Top