skip to Main Content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-monique

9 manieren om kandidaten aan te trekken zónder vacatures

Laatste update op 20 juli 2020 om 12:01 pm
  • Blog
Leestijd: 3 minuten

De arbeidsmarkt is krap, dat merken we allemaal. En dus is het tijd om kandidaten aan te trekken met een minder voor de hand liggende aanpak. 9 originele manieren vind je hier.

1. Zet video’s in

Cliché, maar waar: beelden zeggen meer dan 1000 woorden. Video’s bieden ongelofelijk veel manieren om mensen naar organisaties te trekken. In die video’s hoef je niet eens expliciet om personeel te schreeuwen, je kunt ook simpelweg laten zien hoe leuk de organisatie is (hint: zie CoolBlue).

Hoe je dit als uitzendbureau aanpakt? Ga gewoon eens een middagje met camera op bezoek bij de opdrachtgever. Video content professional Baukelien van Minnen geeft je hier meer inspiratie.

2. Bezoek carrièredagen, banenmarkten, beurzen en meer

Ga de deur uit! Er worden veel carrièregerichte dagen georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse carrièrebeurs, maar kleinschaliger bestaat ook. Dit is een goed moment om jouw organisatie of opdrachtgever te promoten. Vaak genoeg zijn deze beurzen branche-gerelateerd. Dat betekent dat er meer dan genoeg potentiële kandidaten rondlopen die precies in het plaatje passen dat jij voor ogen hebt.

3. Organiseer zelf een open dag

Zeker als uitzendbureau breng je vraag en aanbod samen. Tijd om die missie heel letterlijk te nemen. Nodig je opdrachtgevers uit en zorg voor voldoende kandidaten. Pak het groots aan. Bedenk dat het niet alleen om de dag zelf draait, maar ook om de exposure voor én na het evenement. Zo kun je persberichten schrijven, social media inzetten, foto’s en video’s delen… Allemaal om je naamsbekendheid te vergroten en je organisatie aantrekkelijker te maken voor andere potentiële kandidaten.

4. Ga actief opzoek op LinkedIn

Uit onderzoek van ‘De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie’ blijkt dat werkgevers 1 op de 5 vacatures vervullen met behulp van LinkedIn. Is dit nieuw voor je? Hier vind je genoeg handleidingen om direct aan de slag te gaan.

5. Gebruik je eigen netwerk

Het klinkt zo logisch, maar genoeg ondernemers vergeten dit maar al te vaak. Heb je al eens geprobeerd om in je familie en/of vriendenkring rond te vragen naar werkzoekenden? Grote kans dat je via via wel iemand gaat vinden.

6. Roep medewerkers op om te enthousiasmeren

Extern winnen is intern beginnen. Wie kan het bedrijf nu beter vertegenwoordigen dan enthousiaste medewerkers zelf? Nee, ze hoeven niet te gaan flyeren, maar je kunt medewerkers wel aansporen leuke verhalen te vertellen. Zo vergroot je uiteindelijk je naamsbekendheid én positieve reputatie. En bij een leuke organisatie wil iedereen werken, nietwaar? Op het moment dat men via eigen medewerkers gaat solliciteren, zijn ze bovendien al bekend met de organisatie. Hiermee vergroot je de kans dat het een goede match is en de kandidaat in het team past.

7. Zoek uit waar potentiële kandidaten zitten

Zoek uit waar jouw doelgroep zich bevindt. Denk aan bepaalde scholen (studierichtingen, opleidingsniveau etc.) of specifieke regio’s. Als je weet dat mensen die jij zoekt daar zijn, moet je er zelf ook zijn. Niet per definitie fysiek, maar wel door middel van bijvoorbeeld posters, advertenties, sponsoring en meer. Ben je op zoek naar een IT’er? Bedenk dan dat IT’ers vaak ook van gamen houden, en wellicht te vinden zijn op game-events.

8. Zet een unieke wervingsactie op

Ga eens brainstormen over een écht unieke wervingsactie. Los van dat je personeel werft, zet je hiermee ook jouw bedrijf op een leuke manier in het daglicht. Inspiratie nodig? Bekijk de originele actie van IKEA.

9. Nodig uit tot open sollicitatie

Zorg dat er op de vacaturepagina heel duidelijk staat dat de organisatie openstaat voor open sollicitaties. Vaak trek je hiermee echt gemotiveerde kandidaten aan. Als je niet direct een geschikte vacature open hebt staan, kun je deze altijd in een reservebakje plaatsen. Hierbij is het wel zo netjes om de betreffende kandidaat hierover te informeren.

Wil je toch je vacatures een nieuwe kans geven en een tweede leven inblazen? Dan heeft DIRECT Payrolling wellicht iets interessants voor je.. Lees hier verder.

Weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel 026 - 372 45 20 of vul onderstaand formulier in.

Back To Top