Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen

9 manieren om kandidaten aan te trekken zónder vacatures

Laatste update op 13 oktober 2022 om 12:15 pm
  • Blog
Leestijd: 5 minuten

Ondanks de coronapandemie, dealen we in Nederland nog steeds met een krappe arbeidsmarkt. Volgens de vacature-indicator van het CBS – die aangeeft hoeveel vacatures bedrijven denken uit te zetten – is het aantal vacatures in november 2021 historisch hoog. Uit de meest recente enquête van de Europese Commissie komt een soortgelijk beeld naar voren. De oorzaak? Bijvoorbeeld babyboomers die met pensioen gaan, minder arbeidsmigranten en minder uitbesteden aan lageloonlanden. Met als gevolg dat vacatures langer open blijven staan en bedrijven minder snel kunnen opschalen.

Het is dus tijd om kandidaten aan te trekken met een minder voor de hand liggende aanpak. Wij delen 9 originele wervingsacties waar je direct mee aan de slag kunt.

Navigeer snel naar

1. Zet video’s in

Cliché, maar waar: beelden zeggen meer dan 1000 woorden. Video’s bieden ongelofelijk veel manieren om mensen naar organisaties te trekken. In die video’s hoef je niet eens expliciet om personeel te schreeuwen, je kunt ook simpelweg laten zien hoe leuk de organisatie is (hint: zie CoolBlue). Laat bijvoorbeeld je bedrijfspand zien, interview huidige medewerkers en zorg voor leuke sfeerbeelden. Hoe je dit als uitzendbureau aanpakt? Ga gewoon eens een middagje met camera op bezoek bij de opdrachtgever.

Wat een video extra aantrekkelijk maakt: er is 96% meer kans dat een kandidaat doorklikt in een e-mail of op een website als deze een video bevat. 60% van de internetgebruikers wil liever video dan tekst. En Google indexeert een video 53 keer beter dan tekst. Het gebruik van een video kan dus een krachtig middel zijn om kandidaten te bereiken.

Recruitment marketing voor uitzendbureaus

De wereld van flex is veranderd: de arbeidsmarkt is krap en gekwalificeerde kandidaten zijn moeilijker te vinden. Is dit herkenbaar? Recruitment marketing kan je de uitkomst bieden. Lees er meer over in onze gratis gids.

Gids recruitment marketing
  • Benut jouw recruitment kennis potentieel volledig
  • Speel in op een nieuwe manier van recruiteren anno 2022
  • Genereer een continue stroom aan gekwalificeerde kandidaten

2. Bezoek carrièredagen, banenmarkten, beurzen en meer

Ga de deur uit! Er worden veel carrièregerichte dagen georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse carrièrebeurs, die in 2022 op vrijdag 22 april en zaterdag 23 april wordt georganiseerd (vanaf 3 januari kun je je inschrijven). Maar ook kleinschalig vinden er evenementen plaats, soms zelfs op lokaal niveau of gericht op een specifieke sector of industrie (bijvoorbeeld de bèta bedrijven beurs). Dit is een goed moment om jouw organisatie of opdrachtgever te promoten. Vaak genoeg zijn deze beurzen branche-gerelateerd. Dat betekent dat er meer dan genoeg potentiële kandidaten rondlopen die precies in het plaatje passen dat jij voor ogen hebt.

3. Organiseer zelf een open dag

Zeker als uitzendbureau breng je vraag en aanbod samen. Tijd om die missie heel letterlijk te nemen. Nodig je opdrachtgevers uit en zorg voor voldoende kandidaten. Pak het groots aan. Bedenk dat het niet alleen om de dag zelf draait, maar ook om de exposure voor én na het evenement. Zo kun je persberichten schrijven, social media inzetten, foto’s en video’s delen… Allemaal om je naamsbekendheid te vergroten en je organisatie aantrekkelijker te maken voor andere potentiële kandidaten. Bovendien zijn open dagen nog vrij unieke wervingsacties. De meeste mensen zullen het zien als een gedoe of een hoge kostenpost. Dat hoeft echter echt niet zo te zijn.

4. Ga actief opzoek op LinkedIn

Uit onderzoek van ‘De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie’ blijkt dat werkgevers 1 op de 5 vacatures vervullen met behulp van LinkedIn. Is dit nieuw voor je? Hier vind je genoeg handleidingen om direct aan de slag te gaan. Ook in onze blog ‘’Dit zijn de beste wervingskanalen’ gaan we erop in hoe LinkedIn in te zetten valt tijdens wervingsacties. LinkedIn valt zeker onder de meest effectieve manieren om personeel te werven. Met zo’n 4 miljoen Nederlandse gebruikers, kan je door het kanaal op de juiste manier inzet een grote groep mensen bereiken. Let wel: niet iedereen op LinkedIn is werkzoekend.

5. Gebruik je eigen netwerk

Het klinkt zo logisch, maar genoeg ondernemers vergeten dit maar al te vaak. Heb je al eens geprobeerd om in je familie en/of vriendenkring rond te vragen naar werkzoekenden? Grote kans dat je via via wel iemand gaat vinden. Naast een bedrijfsaccount op LinkedIn heb jij natuurlijk een privé account. Ook deze kun je inzetten. Herschrijf de vacature vanuit een persoonlijke invalshoek en post hem op je privé account. Je kan ook overwegen om hem op andere social media te plaatsen, zoals bijvoorbeeld je Facebook of Instagram account. Bovendien over de jaren heen best een aardig netwerk hebben opgebouwd, schroom niet om mensen te bereiken als je denkt dat ze bij de functie passen.

6. Roep medewerkers op om te enthousiasmeren

Extern winnen is intern beginnen. Wie kan het bedrijf nu beter vertegenwoordigen dan enthousiaste medewerkers zelf? Nee, ze hoeven niet te gaan flyeren, maar je kunt medewerkers wel aansporen leuke verhalen te vertellen. Zo vergroot je uiteindelijk je naamsbekendheid én positieve reputatie. En bij een leuke organisatie wil iedereen werken, nietwaar? Op het moment dat men via eigen medewerkers gaat solliciteren, zijn ze bovendien al bekend met de organisatie. Hiermee vergroot je de kans dat het een goede match is en de kandidaat in het team past. Zorg dus voor een goede werksfeer. Een waar iedereen zich thuis voelt. Diverse teambuilding activiteiten helpen ook mee. Teamuitjes, borrels of dergelijke kunnen de werksfeer bevorderen.

7. Zoek uit waar potentiële kandidaten zitten

Zoek uit waar jouw doelgroep zich bevindt. Denk aan bepaalde scholen (studierichtingen, opleidingsniveau, etc.) of specifieke regio’s. Als je weet dat mensen die jij zoekt daar zijn, moet je er zelf ook zijn. Niet per definitie fysiek, maar wel door middel van bijvoorbeeld posters, advertenties, sponsoring en meer. Hang bijvoorbeeld posters op in mbo’s, hogescholen of universiteiten. Bedenk ook waar jouw doelgroep nog meer uit kan hangen. Ben je op zoek naar een IT’er? Bedenk dan dat IT’ers vaak ook van gamen houden, en wellicht te vinden zijn op game-events.

Checklist: Recruitment marketing

Succesvol nieuwe kandidaten werven met job marketing? Doorloop de stappen van deze job marketing checklist en haal jouw ideale kandidaat binnen!

Checklist - Past jouw backoffice partner nog bij je?

  • Waar begin je met recruitment marketing?
  • Welke logische stappen moet je doorlopen?
  • Welke praktische tips en tricks zorgen voor succes?

8. Zet een unieke wervingsactie op

Ga eens brainstormen over een écht unieke wervingsactie. Los van dat je personeel werft, zet je hiermee ook jouw bedrijf op een leuke manier in het daglicht. Inspiratie nodig? Bekijk dan bijvoorbeeld deze originele manier personeel werven van IKEA.

Een andere goede tip, vindt men in deze unieke wervingsactie hieronder gebruikt door onder andere eBay, PayPal, Flickr en Mozzila. Deze bedrijven besloten namelijk een wervende boodschap te verstoppen in de broncode van hun website. Een doorsnee bezoeker zou daar niet snel naar kijken, maar een developer of ICT’er vindt dit wel vaak interessant. Bovendien is de broncode van deze websites makkelijk te bereiken: met twee kikken zelfs: rechtermuisknop > paginabron weergeven. Dat zijn pas echt ludieke wervingsacties voor nieuw personeel.

9. Nodig uit tot open sollicitatie

Last but not least, zorg dat er op de vacaturepagina heel duidelijk op je website staat dat de organisatie openstaat voor open sollicitaties. Vaak trek je hiermee echt gemotiveerde kandidaten aan. Als je niet direct een geschikte vacature open hebt staan, kun je deze altijd in een reservebakje plaatsen. Hierbij is het wel zo netjes om de betreffende kandidaat hierover te informeren.

Kunnen we je verder helpen? Neem contact op.

Direct antwoord

Binnen 24 uur antwoord

Binnen 1 min. antwoord

Binnen 5 min. antwoord

Binnen 5 min. antwoord

Back To Top