Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-zakelijk

Wet DBA uitgesteld, ZZP’er nog steeds in vizier belastingdienst

Laatste update op 20 juli 2020 om 02:30 pm
Leestijd: 2 minuten

De Wet DBA is voorlopig opgeschort tot 2018. Dit betekent dat de Belastingdienst tot die tijd geen boetes uitdeelt of naheffingen oplegt als er ongewild fouten zijn gemaakt in de modelovereenkomsten. Maar staatsecretaris Wiebes zei al meteen “met uitzondering voor de echte kwaadwilligen, zzp’ers en opdrachtgevers die duidelijk  een werkgevers-werknemersrelatie hebben, en waarbij er dus geen sprake is van zelfstandig ondernemen.”.

En wanneer daar dan sprake van is, dat bepaalt de belastingdienst. En wat blijkt? De fiscus keurt nog steeds één op drie zzp-overeenkomsten af. Als zij vervolgens bepalen dat er sprake is van een werkgevers-werknemersrelatie, dan kun je nog steeds rekenen op een flinke boete en naheffing.

Tijdelijk overstappen op payrollen

Bij twijfel doe je er als professional in de zakelijke dienstverlening dus nog steeds goed aan om een andere constructie te kiezen en tijdelijk het ZZP’erschap los te laten. Er zijn drie manieren om een opdracht veilig binnen te halen, namelijk via payrolling, als uitzendkracht of met een arbeidsovereenkomst. Voor de meeste ZZP’ers is payrolling dan de beste oplossing, zeker via DIRECT Payrolling.

Zelfstandigheid kwijt als ZZP’er met payrollen?

Als ZZP’er wil jij nog wel je onafhankelijkheid bewaren en jezelf ondernemer blijven voelen. Als jij een klus uitvoert via payrolling dan ben je technisch gezien inderdaad niet meer zelfstandig maar in loondienst. Toch behoud je nog veel van je zelfstandigheid als ondernemer. Je bepaalt zelf welke klus je voor welk tarief aanneemt. Je kunt ieder moment stoppen net als bij een gewone klus. Je voert de klus helemaal zelfstandig uit en de verhouding met je opdrachtgever verandert wat dat betreft helemaal niets. Kortom in het werk verandert er helemaal niets.

Voor- en nadelen payrollen voor ZZP’er

De klus gewoon kunnen gaan uitvoeren zonder risico’s voor jou of je opdrachtgever is natuurlijk de belangrijkste reden voor een ZZP’er om tijdelijk over te gaan op payrollen. Bijkomende voordelen zijn zaken als doorbetaling bij ziekte en vrije dagen, de garantie dat je ook betaald wordt door de opdrachtgever en dat ook netjes iedere maand op tijd. Daarom blijkt het inkomen van veel ZZP’ers er niet zoveel op achteruit te gaan als vaak wordt gedacht. Als zelfstandige betaal je immers ook belastingen en premies voor ziektekosten en dergelijke en verdien je niets op vrije dagen. Veel opdrachtgevers kopen bovendien het risico graag af met een wat hoger tarief. Het kan wel zijn dat je in bepaald boekjaar niet meer genoeg uren als zelfstandige maakt om voor bepaalde aftrekposten in aanmerking te komen. In de praktijk blijkt voor de meeste ZZP’ers dit minder belangrijk dan de klus niet krijgen of af te kunnen maken. Grote klussen doen via payrollen is gewoon een uitstekend tijdelijk alternatief!

Vragen over Wet DBA en payrollen?

Je hebt ongetwijfeld nog een heleboel vragen over payrollen en of dit voor jou gunstig uit zal pakken. Bel dan meteen naar 026-372 45 20. Onze adviseurs zitten klaar om al je vragen te beantwoorden en leggen je uit hoe je risico’s door de Wet DBA en andere regelgeving kunt vermijden. Wil je die mooie klus risicoloos uitvoeren dan staan wij voor je klaar. We kunnen snel schakelen, binnen een dag kun jij al payrollen en is je opdracht zeker gesteld. Bij DIRECT Payrolling voelen ZZP’ers op de payrol zich nog steeds zelfstandig!

Bronnen:
Artikel website NOS
Artikel Financieel Dagblad

Back To Top