Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-thuiswerken

Werkgevers zien Wab als ’tijdelijke reparatiewetgeving’

Laatste update op 20 juli 2020 om 10:16 am
Leestijd: 2 minuten

Zoals bekend heeft de Eerste Kamer onlangs ingestemd met de Wet arbeidsmarkt in balans. Gevolg is dat de nieuwe arbeidswet per 1 januari 2020 ingaat. MKB-Nederland en VNO-NCW reageren teleurgesteld. De werkgevers zien de Wab vooral als een tijdelijke reparatiewetgeving met meer minnen dan plussen; als een wet die geen vaste baan extra oplevert en bedrijven die deels afhankelijk zijn van seizoenswerk alleen maar op extra kosten jaagt.

In de optiek van de ondernemersorganisaties worden met de aanpassingen in het ontslagrecht en de ketenbepaling twee stappen vooruit gezet, maar door tijdelijk werk duurder te maken voor ondernemers in onder andere de horeca en recreatie, die simpelweg geen andere keuze hebben, wordt tegelijk een heel forse stap teruggezet.

Pluspunten

Tot de plussen voor de werknemers behoort onder andere de cumulatiegrond bij ontslag. Daarmee komt de Wab tegemoet aan de problemen waarmee vooral de MKB’ers sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid opgezadeld zaten. Ook de verruiming van de ketenregeling naar drie jaar zien de ondernemers als een pluspunt van de Wab. Dat biedt ondernemers tenslotte meer ruimte voor de noodzakelijke flexibiliteit. Het feit dat de hogere WW-premie niet gaat gelden voor jongeren tot 21 jaar met een bijbaan van maximaal 12 uur per week, beschouwen MKB-Nederland en VNO-NCW vooral als winst voor ondernemers in de horeca, detailhandel en recreatie, maar het feit dat voor jongeren wel een transitievergoeding betaald moet worden bij ontslag of afloop van het (tijdelijke) contract, wordt daarentegen weer als een tegenvaller beschouwd.

Heilige graal

De werkgevers zijn van mening dat minister Koolmees met zijn Wab het vaste contract als een soort heilige graal neerzet en daarmee totaal voorbijgaat aan het feit dat de economie en arbeidsmarkt door allerlei technologische en andere ontwikkelingen juist om een steeds grotere diversiteit schreeuwen. ‘Wendbaarheid, aanpassingsvermogen en flexibiliteit zijn juist in deze tijd van snelle veranderingen voor bedrijven van cruciaal belang om hun continuïteit te waarborgen. De Wab houdt daar geen rekening mee en mist daardoor visie op de toekomst’, zo stellen MKB-Nederland en VNO-NCW in een gezamenlijke verklaring. De werkgevers beschouwen de Wab dan ook, net overigens zoals ze dat van de Wwz vonden, als niets meer of minder dan tijdelijke reparatiewetgeving. In dat kader wachten ze dan ook met spanning op het moment dat de commissie Borstlap later dit jaar met zijn visie op de arbeidsmarkt komt.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de WAB? Volg deze pagina en meld je aan voor onze Wetswijzigingen Alert.

Back To Top