Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen

Alles omtrent de coronacrisis

Alles omtrent de coronacrisis

Het laatste nieuws omtrent COVID-19

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) dwingt heel Nederland voorzorgsmaatregelen te treffen voor een verdere verspreiding van het virus en daaraan gekoppelde risico’s. De getroffen maatregelen treffen de ene na de andere branche en hebben daarnaast een enorme impact op heel werkend Nederland. Veel bedrijven zien de omzetten teruglopen en zetten om die reden minder medewerkers in.

Het team van DIRECT Payrolling & Staffing staat voor iedere werkgever klaar. Vooral nu. Op deze pagina lees je al het relevante nieuws rondom dit onderwerp terug.

Rekenhulp tegemoetkoming NOW

Werkgevers die over een periode van drie maanden ten minste 20 procent omzetverlies hebben, kunnen vanaf 1 maart 2020 een tegemoetkoming krijgen. Deze tegemoetkoming is maximaal 90 procent van de loonsom, afgezet tegen het omzetverlies. Met deze rekenhulp kan je het percentage omzetverlies over een periode van drie maanden berekenen. Dit percentage dien je opgeven bij de aanvraag van een tegemoetkoming NOW. Daarnaast kan je middels de tool ook berekenen hoe hoog het voorschot is dat je kunt verwachten.

Corona: enkele handige tips voor werkgevers

De uitbraak van het coronavirus heeft tot gevolg gehad dat veel ondernemers van het ene op het andere moment moesten anticiperen op de door de overheid aangekondigde maatregelen. Dit alles heeft er toe geleid dat er een economische coronacrisis ontstaan is en dit heeft waarschijnlijk ook jouw onderneming geraakt. Als werkgever vraag je je wellicht af wat de rechten en plichten zijn als ook jouw bedrijf hier mee te maken krijgt. Daarnaast spelen ook vragen met betrekking tot jouw medewerkers een rol. Alles wat je moet weten en meer, terug te vinden op deze pagina.

Header-DPR-Lucas-backoffice

Beperk risico's zoveel mogelijk door:

Regelmatig je handen te wassen

Hoesten en niezen in je elleboog

1,5 meter afstand te houden

Geen handen te schudden

Papieren zakdoekjes te gebruiken

Alle belangrijke informatie, regelingen en documentatie

Gezien het feit de ontwikkelingen rondom de coronavirus in een raptempo elkaar opvolgen, sommen we hieronder graag enkele belangrijke documenten en regelingen op waar je mogelijk gebruik van kunt maken.

Meest gestelde vragen voor werknemers

De coronacrisis treft heel werkend Nederland. En wellicht ook jou. Want wat betekent het coronavirus voor jou als medewerker? Wanneer heb jij recht op loondoorbetaling? Wij hebben de meestgestelde vragen voor je opgesomd.

Ben je echt ziek geworden? Meld je dan op dag van ziekte telefonisch ziek bij een van onze verzuimexperts via het telefoonnummer 026 – 372 45 20. Bel daarnaast ook met spoed je huisarts op.

Je moet je ziek melden als je te ziek bent om te werken. Je hoeft je echter niet ziek te melden als: je thuis moet werken, omdat het bedrijfspand gesloten is, of je niet kunt werken, omdat je bang bent om het virus te krijgen, of je (milde) klachten hebt en preventief thuis blijft.

Als het werk geen enkele aanleiding geeft voor die angst, mag je opdrachtgever je verplichten om te komen werken. Kom je niet, dan is sprake van werkweigering en mag jouw loonbetaling worden stopgezet. Hiervoor ontvang je vooraf wel altijd een waarschuwing. In deze situatie is het misschien beter om verlofdagen op te nemen. Overleg dit daarom altijd met jouw werkgever. Ben je zelf bang om collega’s te besmetten? Kijk in overleg met je werkgever naar een oplossing, bijvoorbeeld thuiswerken.

Als je je baan kwijt raakt kun je bij UWV een WW-uitkering aanvragen. Deze regels veranderen niet. Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact op met je opdrachtgever.

Dit hangt af van de precieze oorzaak van het niet kunnen werken. Daarom splitsen we dit antwoord op in tweeën.

 • Je kunt niet werken omdat je besmet bent met het coronavirus. Dan gelden dezelfde regels als wanneer je vanwege een andere ziekte niet kan werken. Je behoudt je recht op loondoorbetaling van 90% in het eerste jaar (dit percentage is conform de NBBU-cao). De reguliere ziekteregeling voor flexkrachten is hier van toepassing.
 • Je kunt niet werken door een oorzaak anders dan ziekte (je moet bijvoorbeeld uit voorzorg in quarantaine of zit thuis door bedrijfssluiting). In het algemeen geldt in deze situatie: afhankelijk van je contractvorm heb jij hebt recht op loondoorbetaling, tenzij de oorzaak van het niet werken jouw eigen schuld is. Als jij gedwongen thuis moet zitten (bijvoorbeeld omdat je uit voorzorg in quarantaine moet of vanwege bedrijfssluiting), dan ben jij (nog) niet ziek, maar behoudt je het recht op loondoorbetaling (indien er vaste uren zijn opgenomen in je contract) omdat de oorzaak niet voor jouw rekening en risico komt.

Als het om een verplichte quarantaine gaat, heb je afhankelijk van je contractvorm recht op loondoorbetaling. Wil je weten welke contractvorm je hebt? Raadpleeg dan als eerste jouw contactpersoon bij je opdrachtgever alvorens je ons bereikt.

Ja, het loon wordt dan volledig doorbetaald. Echter adviseren we altijd contact op te nemen en te houden met jouw werkgever of uitzendpartner.

Ja, de NOW geldt ook voor uitzendkrachten. Met of zonder uitzendbeding kan de uitzendwerkgever via de NOW een tegemoetkoming krijgen. De aanvraag moet dus worden ingediend door het uitzendbureau. Voor uitzendwerkgevers gelden dezelfde voorwaarden als voor reguliere werkgevers. Als de uitzendkracht door de opdrachtgever is ‘teruggestuurd’ en het uitzendbeding is ingeroepen, kan het uitzendbureau de uitzendkracht een tijdelijk contract voor de duur van de tegemoetkoming aanbieden.

Normaal voer je de taken uit die in jouw functieomschrijving staan. Het kan zijn dat jouw werkgever door de uitbraak van het coronavirus je tijdelijk vraagt om andere werkzaamheden te verrichten, bijvoorbeeld door ziekte van collega’s. Probeer hierover goede afspraken te maken met jouw werkgever en elkaar tegemoet te komen.

Heb je een corona-gerelateerde vraag?
Neem contact op!

 • Hidden

  Marketinginformatie

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
Joel Knuijver

“Ik sta u graag te woord. Vooral nu!”

Overige contactgegevens

DIRECT Payrolling & Staffing

KvK handelsregister: 09178377
BTW nummer: 8188.71.556.B01
Jansbuitensingel 7
6811AA Arnhem

Voor al het laatste nieuws rondom de coronacrisis

Back To Top