Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen

Zelf je eigen uitzendbureau starten: hoe doe je dat?

Laatste update op 18 februari 2021 om 08:40 am
  • Blog
Leestijd: 3 minuten

Je eigen uitzendbureau starten – dat klinkt groots en dat ís het ook. Zelf een uitzendbureau beginnen is iets heel anders dan wanneer je een winkel of webshop opent. Je werkt namelijk niet met producten – maar met mensen. Met hun werkplezier en carrière. In deze blog nemen we je mee langs belangrijke stappen die je moet doorlopen als je je eigen uitzendbureau start. 

Een uitzendbureau is een eigen bedrijf starten

Met een eigen uitzendbureau ga je in eerste instantie een eigen bedrijf starten. Je zult dus net als iedere andere startup moeten nadenken over de bedrijfsnaam (het liefst één waarvan de domeinnaam ook nog vrij is), je moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een zakelijke rekening moeten afsluiten. Dat zijn allemaal zaken die vrij snel te regelen zijn – maar waar iets groters aan vooraf gaat. Namelijk: het ondernemingsplan.

Een ondernemingsplan maak je allereerst voor jezelf. Het dwingt je om je plannen concreet te maken, en na te denken over de haalbaarheid van je plannen, bedreigingen voor je uitzendbureau en over de toekomst. Maar heb je ook startkapitaal nodig, bijvoorbeeld voor een kantoor en kantoorinventaris? Dan maak je het ondernemingsplan ook voor de investeerder. Want zonder goed plan, geen geld!

De hamvraag: zelf in dienst nemen of uitzendbureau starten met payroll?

Uitzendkrachten zelf in dienst nemen? Houd je de verloning in eigen hand, dan zijn er zaken die je moet regelen. Hieronder noemen we de belangrijkste.  Als je een eigen uitzendbureau begint, komt één vraag onvermijdelijk voorbij: ga je uitzendkrachten zelf in dienst nemen, of ga je het uitzendbureau starten met behulp van payroll?

Zelf starten zonder payroll betekent dat je alles in eigen hand houdt. Uitzendkrachten neem je zelf in dienst en daarmee krijg je te maken met de nodige regels en verplichtingen. Dit heet ook wel zelf verlonen. Ga je je uitzendbureau starten mét payroll, dan komen je uitzendkrachten in dienst bij een payrollorganisatie, zoals DIRECT Payrolling & Staffing.

  • Je hebt een systeem nodig waar je hele uitzendbureau op draait. Waar je bijvoorbeeld de gewerkte uren van uitzendkrachten in bijhoudt, waar je nieuwe uitzendkrachten digitaal inschrijft en waar je documenten digitaal opslaat. Denk aan loonstroken, facturen, identiteitsbewijzen en arbeidscontracten. Kortom, je moet software voor je uitzendbureau hebben.
  • Je hebt startkapitaal nodig. Niet alleen om je kantoor in te richten, maar om je uitzendkrachten salaris te betalen. Soms moet je best een periode overbruggen, bijvoorbeeld als de betaling van de opdrachtgever op zich laat wachten. Jouw eigen uitzendkrachten kunnen daar natuurlijk niet de dupe van worden!
  • Je moet je als uitzendbureau aansluiten bij bepaalde instanties. Elk uitzendbureau is bijvoorbeeld verplicht om zich aan te sluiten bij StiPP, een pensioenfonds. Is jouw uitzendbureau in de bouwsector actief, dan is dit het pensioenfonds bpfBOUW. Ook moet je samenwerken met een gecertificeerde arbodienst, om uitzendkrachten te begeleiden bij ziekte. En je kunt je aansluiten bij een keurmerk of brancheorganisatie. Dit is niet verplicht, maar kan opdrachtgevers wel over de streep trekken – het geeft ze net dat beetje extra vertrouwen dat ze met jouw uitzendbureau een betrouwbare keuze maken. Een keurmerk waar je je bij kunt aansluiten is bijvoorbeeld SNA: Stichting Normering Arbeid.

Je eigen uitzendbureau starten – en laten groeien

Met alle zaken hierboven geregeld, kun je je uitzendbureau starten. Maar, het succes is daarmee nog niet beklonken. Dat hangt voor het grootste deel af van jou! Hoe zit het bijvoorbeeld met je communicatieve vaardigheden? Ben je goed in interviewen, aanbiedend bellen, vacature-intakes en verkopen? Als eigenaar van een uitzendbureau ga je heel wat gesprekken voeren. Ook het hebben van een groot, eigen netwerk is een must, en jezelf presenteren op social media – allemaal zaken die samenhangen met die communicatieve vaardigheden. Verlies daarom jezelf niet uit het oog. Blijf jij je ontwikkelen, dan laat je je eigen uitzendbureau groeien!

Tip!

Wil je nog meer kennis opdoen over het opstarten van een uitzendbureau? Schrijf je dan in voor het  gratis webinar van SLIM! Flex: Start je eigen uitzendbureau.

In een uur word je dan bijgepraat over de voor- en nadelen van het opstarten van een uitzendbureau. Daarnaast krijg je tips voor wanneer je echt van start gaat. Hoe maak je de juiste keuzes? Het webinar wordt maandelijks gegeven, dus zorg dat je de eerstvolgende niet mist!

SLIM! Flex is een initiatief van DIRECT Payrolling & Staffing, partner in personeel, en artra, het opleidingsinstituut voor arbeidsmarktprofessionals. 

Back To Top