Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-vakantiewerkers

Specifieke regels voor voordelige vakantiekrachten

Laatste update op 20 juli 2020 om 02:21 pm
Leestijd: 2 minuten

Ook deze zomer maken talloze bedrijven en organisaties weer gebruik van de inzet van scholieren. Da’s logisch: jeugdige vakantiekrachten hebben minder rechten dan gebruikelijke uitzendkrachten. Daardoor zijn ze aanzienlijk voordeliger. Houd echter wel rekening met de specifieke regels die voor deze vakantiekrachten gelden!

De specifieke regels voor jeugdige werknemers tot 18 jaar hebben vooral te maken met het soort werk en de arbeidstijden. Zo mogen scholieren van 13 en 14 jaar alleen ingezet worden voor klusjes in en om huis en licht, niet-industrieel werk. In de schoolperiodes mogen ze maximaal 12 uur per week werken; tijdens hun vakanties mogen ze maximaal 35 uur per week ingezet worden.

Boete bij overtreding

Jongeren van 15 jaar mogen tijdens de vakantieperiodes maximaal 40 uur per week lichte, niet-industriële werkzaamheden verrichten, terwijl 16- en 17-jarigen in hun vakanties maximaal 45 uur per week vrijwel alle soorten werk mogen doen, zo lang hun werkzaamheden maar niet gevaarlijk zijn. Iedere vakantieperiode opnieuw trekken de inspecteurs van Sociale Zaken erop uit om op naleving van deze regels te controleren. Overtredingen worden beboet met enkele honderden euro’s per werknemer.

Wettelijk minimumloon

Daarnaast zijn werkgevers verplicht om scholieren het wettelijk minimumloon te betalen, een vast percentage van het minimumloon voor werknemers vanaf 22 jaar. Dat percentage is afhankelijk van de leeftijd. Mocht een vakantiekracht tijdens zijn dienstverband jarig zijn, dient het percentage direct aangepast te worden. Werkgevers die er door Sociale Zaken op betrapt worden dat ze minder betalen dan het wettelijk minimum, riskeren een boete die kan oplopen tot € 10.000,- per werknemer.

Ketenregeling

Wanneer werkgever en werknemer meer dan drie elkaar opvolgende arbeidscontracten afsluiten, of langer dan twee jaar gebruik maken van elkaar opvolgende contracten, ontstaat een vast arbeidscontract. Deze zogeheten ketenregeling wordt doorbroken bij een periode tussen twee arbeidsovereenkomsten van zes maanden of meer.

Niet in kerstvakantie!

Deze ketenregeling is overigens niet van toepassing op werknemers die jonger zijn dan 18 jaar en maximaal 12 uur per week werken. Met andere woorden: wanneer uw jeugdige vakantiekrachten deze zomervakantie meer dan 12 uur werken, doet u er verstandig aan diezelfde scholieren in de kerst- en paasvakantie niet opnieuw in te huren.

Vakantiekrachten via payrolling

Om extra administratie en het risico op boetes te vermijden, doen steeds meer werkgevers bij het aannemen van één of meer vakantiekrachten een beroep op een payrollorganisatie. Dat is zeker niet verwonderlijk, want opdrachtgevers die voor de periode 1 juni t/m 31 augustus vakantiekrachten via een payrollbedrijf inhuren, zijn niet alleen van die extra administratie af, maar betalen ook nog eens minder lasten.

Back To Top