skip to Main Content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-uitzendbureaus

Dit is het verschil tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek

Laatste update op 20 juli 2020 om 12:58 pm
Leestijd: 2 minuten

Een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek worden vaak door elkaar gehaald. Beide gesprekken gaan over het functioneren van de werknemer, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen.

Functioneringsgesprek

Een functioneringsgesprek is een open gesprek tussen de werknemer en leidinggevende waarin beiden onderwerpen kunnen aansnijden. Vaak zijn dit onderwerpen die betrekking hebben op de werksfeer, doelen die worden gesteld of toekomstplannen met betrekking tot de loopbaan van de werknemer.

Om een zo goed mogelijk functioneringsgesprek te voeren is het belangrijk dat er een vertrouwelijke sfeer gecreëerd wordt waarin de werknemer en leidinggevende gelijk aan elkaar zijn. Beide partijen moet vrij kunnen praten, kunnen luisteren en openstaan voor feedback.

Een functioneringsgesprek heeft twee doelen. Dat de werknemer (nog) beter gaat functioneren en om de samenwerking tussen werknemer en leidinggevende te optimaliseren. Een bijkomend voordeel voor de leidinggevende is dat hij een idee krijgt over wat zich op de werkvloer afspeelt.

Beoordelingsgesprek

In een beoordelingsgesprek word de werknemer beoordeelt op zijn/haar werkprestaties. Over een bepaalde periode heeft de leidinggevende het functioneren van de werknemer geanalyseerd en beoordeeld. Het is belangrijk dat de leidinggevende zich goed voorbereidt en ervoor zorgt dat zijn oordeel kan worden onderbouwd door concrete situaties. Vind je als leidinggevende dat je werknemer niet goed luistert naar collega’s? Wijs hem of haar dan op deze concrete  situatie. Bijvoorbeeld: “Jouw collega’s hebben je meerdere malen – zoals in de vergadering van afgelopen woensdag – gevraagd om notities te maken van elk telefoongesprek, maar dit doe je niet.” Daarnaast is het wel belangrijk om dan aan te geven wat je wel van de werknemer verwacht, zodat hij/zijn zich hierin kan verbeteren.

Vaak zit er ook een gevolg aan een beoordelingsgesprek. Bij goed presteren kan dit een loonsverhoging zijn, bij slecht presteren kan dit een waarschuwing of ontslag tot gevolg hebben.

Het grootste verschil

Een functioneringsgesprek is een open gesprek tussen de werknemer en leidinggevende zonder consequenties. Een beoordelingsgesprek komt van één kant, de leidinggevende, en heeft vaak wel consequenties.

Back To Top