Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-thuiswerken

Steeds meer zzp’ers op de payroll

Laatste update op 20 juli 2020 om 01:55 pm
Leestijd: < 1 minuut

Uit recent onderzoek onder 10.000 freelancers blijkt dat deze steeds vaker ingehuurd worden via payrolling. Opdrachtgevers kiezen voor deze constructie in verband met de onzekerheden rond de wet DBA.

 

In het eerste kwartaal van dit jaar zetten huurden bedrijven en organisaties acht procent meer zzp’ers in dan in dezelfde periode van 2016. “Dat dit steeds vaker via de payrollconstructie gebeurt, heeft alles te maken met het feit dat opdrachtgevers het risico op boetes en naheffingen volledig willen uitsluiten”, aldus de onderzoekers. “Omdat de regels rond de wet DBA niet duidelijk zijn, kiezen steeds meer bedrijven en organisaties voor de veiligheid van payrolling. Daarmee sluiten ze hun financiële risico’s tenslotte uit.”

Verdere toename

De onderzoekers verwachten dat het aantal zzp’ers dat via payrolling wordt ingehuurd de komende tijd alleen maar verder toeneemt. Daarmee lijkt een einde te komen aan een periode van dalende omzetten van zzp’ers. Ruim dertig procent zegt zelfs deze zomer niet met vakantie te gaan omdat ze te druk zijn. Nog eens 22% gaat wel met vakantie, maar zegt bereikbaar te blijven en werk mee te nemen.

Back To Top