Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-zomer

Wanneer is werken tijdens extreme warmte verantwoord?

Laatste update op 20 juli 2020 om 10:14 am
Leestijd: 2 minuten

Het RIVM en het KNMI hebben voor een groot deel van Nederland het hitteplan ingesteld. Niet voor niets, want we krijgen te maken met temperaturen van 30 graden en meer. Tot wanneer is werken tijdens extreme warmte verantwoord? Hoe kun je je tegen de hitte wapenen en welke maatregelen mogen werknemers van hun werkgever verwachten? DIRECT Payrolling zocht het uit.

Het RIVM raadt iedereen aan om tijdens de dagen dat het hitteplan van kracht is voldoende te drinken, luchtige kleding te dragen, zoveel mogelijk in de schaduw te blijven, invallend zonlicht te vermijden en inspanningen tot een minimum te beperken. Dat laatste advies vormt voor mensen met een kantoorbaan overigens geen aanleiding om van hun werkgever betaald verlof te eisen: volgens deskundigen staat een kantoor met airco tweede (na de indoor skibaan) op de ranglijst van beste de beste plekken om niet oververhit te raken. Iets langer doorwerken, kan volgens diezelfde deskundigen deze dagen ook geen kwaad: hoe later je naar huis gaat, hoe verder de hitte afneemt en hoe aangenamer het buiten dus is!

Arbobesluit

Op kantoren zonder airco en bouwplaatsen is werken bij temperaturen boven de 30 graden uiteraard allesbehalve aangenaam. Werkgevers dienen er volgens het Arbobesluit voor te zorgen dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de werknemer. Wanneer er op kantoor sprake is van werkplekken waar de warmte moeilijk of niet te beperken is, behoort de invoering van een tropenrooster met aangepaste werktijden en extra pauzes tot de mogelijkheden. Is een werknemer van mening dat zijn baas niet voldoende onderneemt om eventuele gezondheidsschade te voorkomen, kan hij of zij een klacht indienen bij de inspectie SZW.

Echt noodzakelijk?

Is er sprake van extreme warmte, moet de werkgever zich op de eerste plaats afvragen of het werken in die hitte echt noodzakelijk is. Mocht dat het geval zijn, bijvoorbeeld door onverbiddelijke deadlines of het mogelijke ontstaan van (financiële) schade, zou de werkgever moeten nagaan of het mogelijk is om de duur van de werkzaamheden in te korten. Hij moet er tevens voor zorgen dat werknemers klussen in de extreme warmte kunnen afwisselen met opdrachten in een koelere omgeving. Ook doet de werkgever er goed aan zijn medewerkers met enige regelmaat van koude drank te voorzien. Voor werkzaamheden in de buitenlucht geldt dat hij bovendien persoonlijke beschermingsmiddelen als zonnebrandcrème en hoofdbescherming moet verschaffen.

Hitteverlet alleen voor dakdekkers

Het is moeilijk aan te geven wanneer het echt té warm is op een werkplek. Simpelweg omdat daar wettelijk geen specifieke temperaturen voor gelden. Op de site van FNV is wel een hittestresscalculator opgenomen die een indicatie geeft, en ook het Arboportaal geeft globale richtlijnen aan, maar dan voor het werken in kantoren en kleine werklokalen. Bovendien zijn de maximum werktemperaturen uiteraard afhankelijk van de soort werkzaamheden. Licht kantoorwerk is volgens de algemene inschattingen zonder al te veel problemen vol te houden tot een temperatuur van 28 graden op de werkplek; voor lichamelijk inspannend werk ligt dat vanzelfsprekend iets lager: 26 graden, maar dan moet er wel sprake zijn van ‘een duidelijk voelbare luchtstroom’. Zelfs voor mensen die hun werk in de buitenlucht verrichten, is geen wettelijke maximumtemperatuur vastgesteld. Alleen de cao voor dakdekkers verschaft wat dat betreft duidelijkheid: wanneer het buiten 40 graden of meer wordt, gaat het hitteverlet in en mogen ze dus met betaald verlof.

Back To Top