Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen

Vanaf 1 januari 2026 geldt er een verplicht toelatingsstelsel (Wtta) waarbij alle ondernemingen die vallen onder de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) alleen arbeidskrachten ter beschikking mogen stellen als zij daartoe zijn toegelaten door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het SNA-keurmerk aanvragen is daarbij jouw startpunt, want dit normenkader dient als basis voor de toelating. De verplichte toelating geldt ook voor buitenlandse uitzendbureaus die arbeidskrachten uitzenden naar Nederland. Ook inleners mogen alleen arbeidskrachten inlenen van uitzendbureaus die zijn toegelaten. De Arbeidsinspectie zal hierop handhaven en kan flinke boetes uitdelen bij overtreding van de wet.

Navigeer snel naar

Waarom een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus?

Het wetsvoorstel ‘Wet Toelating Terbeschikkingstelling van Arbeidskrachten (Wtta)‘ is voortgekomen uit het ‘oude’ voorgestelde certificeringsstelsel. Na kritiek van de Raad van State is de verplichte certificering veranderd naar een verplichte toelating. Het grootste verschil tussen de twee is dat het toelatingsstelsel publiekrechtelijk is en onder direct gezag van de minister komt te staan. Het doel van het nieuwe toelatingsstelsel is gelijk gebleven aan die van het ‘oude’ voorgestelde certificeringsstelsel: malafide uitzendbureaus tegengaan en de positie van (buitenlandse) flexkrachten beschermen.

“Het toelatingsstelsel moet leiden tot een betere positie van uitzendkrachten, meer kwaliteit en een gelijker speelveld in de branche. Dat juich ik toe."

Wat betekent het voor mij?

De verplichte toelating geldt voor alle ondernemingen die arbeidskrachten ter beschikking stellen en daarmee vallen onder de Waadi. In het nieuwe toelatingsstelsel dien je als uitlener te voldoen aan de volgende eisen:

 • Aantoonbaar voldoen aan het nieuwe verplichte normenkader, met als basis het SNA-keurmerk (waarmee je voldoet aan de NEN 4400-norm).
 • Ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel;
 • In bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor rechtspersonen;
 • Financiële zekerheid aantonen middels een waarborgsom van € 100.000 (voor starters tot € 50.000).

Vanaf 1 januari 2026 is het toelatingsstelsel geldig en kun je beboet worden voor het niet hebben van een toelatingscertificaat. Daarom is het belangrijk om vóór 1 juli 2025 als uitlener je aanvraag in te dienen. Het is evenzo belangrijk om voor deze datum ook in bezit te zijn van het SNA-keurmerk. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je te voldoen aan de NEN 4400 normen. Laat je inspecteren op de gestelde eisen en bij een positieve beoordeling kan jouw uitzendbureau zich inschrijven bij het SNA-register.

Let op, ben je klant bij DIRECT Payrolling & Staffing? Dan hoef jij je geen zorgen te maken over het (in bezit zijn van het) SNA-keurmerk. Via ons voldoet jouw uitzendbureau direct aan de gestelde eisen van het SNA-schema! Zie ook onze certificeringen

DIRECT Payrolling & Staffing regelt het voor je

Zodra je je bij ons aansluit, hoef je je geen zorgen te maken over het voldoen aan het normenkader van de verplichte toelating en het SNA keurmerk aanvragen. Dat betekent dus ook geen zorgen over de waarborgsom van € 100.000; wij nemen je volledige backoffice over en via ons voldoet jouw uitzendbureau direct aan de gestelde normen van het toelatingsstelsel!

Dus, wil je risicoloos blijven ondernemen en altijd een kennispartner achter de hand hebben? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Start vandaag nog met risicoloos ondernemen

Gecertificeerde HR partner.

Met de nodige certificeringen weet je dat je zaken doet met de juiste partner.

Maatwerk oplossingen

We kijken samen naar jouw persoonlijke situatie. Altijd een passende oplossing.

Binnen 24 uur op contract

Geen lange lijnen, maar snel schakelen. Jouw medewerker binnen één dag op contract.

Meer dan 15 jaar ervaring

Met ruim vijftien jaar ervaring hebben we inmiddels nagenoeg elke ondernemersvraag beantwoord.

Op zoek naar een partner op gebied van personeelszaken?

Vragen of hulp nodig bij het voorbereiden voor het nieuwe toelatingsstelsel? Laat je gegevens achter en één van onze experts neemt zo snel mogelijk contact met je op!

 • Het totale juridische werkgeverschap uitbesteed
 • Start vandaag nog met risicoloos ondernemerschap
 • Een vast professioneel team met korte lijnen
 • Hidden

  Marketinginformatie

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden

Kunnen we je verder helpen? Neem contact op.

Direct antwoord

Binnen 24 uur antwoord

Binnen 1 min. antwoord

Binnen 5 min. antwoord

Binnen 5 min. antwoord

Back To Top