Skip to content
Snel en professioneel Binnen 24 uur op contract Kundige HR-adviseurs Maatwerk oplossingen
Blog-beeld-DPR-uitzendbureaus

Uitzendbureau straks arbeids- én loopbaanintermediair?

Laatste update op 22 april 2021 om 03:11 pm
Leestijd: 3 minuten

Eind 2019, toen we met z’n allen dus nog nooit van corona hadden gehoord, schetste Flexmarkt een toekomstbeeld van de uitzendbranche in 2024. Eén van de voorspellingen was dat de sector tegen die tijd wel eens een belangrijke rol als opleider en loopbaanintermediair zou kunnen vertolken. Nu blijkt dat die gedachte helemaal zo gek nog niet was. Door het omvallen en herstructureren van bedrijven dreigt een massale ontslaggolf te ontstaan. Grote aantallen werknemers moeten, bijvoorbeeld door omscholing, overstappen op ander werk. Hier ligt een mooie taak voor het uitzendbureau.

De coronacrisis duurt langer dan aanvankelijk gedacht. Minister Wouter Koolmees stelde vorige week dat het dan ook onvermijdelijk is dat er alsnog bedrijven failliet gaan en nóg meer mensen hun baan kwijtraken. Nu de NOW-regeling met ingang van komende maand verlengd wordt, wil hij de boete op het ontslaan van mensen laten vervallen. “Medewerkers ontslaan kan nodig zijn om andere banen binnen het bedrijf te behouden”, aldus de minister. “Daar staat tegenover dat er nieuwe maatregelen komen voor bedrijven die gebruik willen maken van de verlengde NOW-regeling. Die ondernemingen mogen voorlopig niet met winstuitkeringen aan aandeelhouders strooien, geen dividend uitkeren en geen eigen aandelen inkopen. Verder denk ik goed na over de noodzakelijke omscholing van werknemers.”

Arrangementen creëren

Dat werknemers in de directe toekomst op alle fronten begeleid moeten worden om van baan te veranderen, staat ook voor Ton Wilthagen zo vast als een huis. “In Nederland breekt meteen paniek uit als bepaald werk dreigt af te nemen of te verdwijnen en een overstap naar ander werk aan de orde komt”, aldus de hoogleraar Arbeidsmarkt aan Tilburg University. “Die onrust is begrijpelijk, maar kan deels worden weggenomen door blijvende arrangementen te creëren die mensen helpen om, zonder het risico te lopen werkloos te worden, van een onzekere baan naar ander werk over te stappen.”

Intersectorale mobiliteit

“Onder de noemer intersectorale mobiliteit”, zo vervolgt Wilthagen, “hebben we ook op dit vlak al een kwart eeuw een dossier waarin per sector scholings- en ontwikkelingsfondsen bestaan. In de huidige crisissituatie is het aan te bevelen om daarnaast, over de sectoren heen, transitiefondsen en –instrumenten te ontwikkelen. Geloof me, die hebben we nu en in de toekomst hard nodig. Het nieuwe initiatief voor een banenloket in Amsterdam is wat mij betreft een goede stap in die richting.”

Banenloket Amsterdam

Het UWV en verschillende gemeenten in de regio Groot Amsterdam kondigden vorige week de oprichting van een ‘regionaal werkcentrum’ aan, een banenloket om mensen, ongeacht hun contractvorm, aan werk te helpen vóór ze in een uitkering komen. In nauwe samenwerking met uitzendbureaus, vakbonden en werkgeversorganisaties zoals VNO-NCW, zou het loket eind deze maand gestalte moeten krijgen. “Zodra mensen zich hier melden, gaan we direct aan de slag om ze in plaats van een uitkering aan een baan te helpen”, licht regiomanager Anita Oonk van het UWV toe. “Via uitzendbureaus en de personeelsvraag van werkgevers zijn we daartoe nu alle vacatures in kaart aan het brengen.”

Verschuiving werkgelegenheid

Ton Wilthagen verwacht dat de komende jaren op die manier nog veel meer werkgelegenheid gaat verschuiven. “Natuurlijk zorgt de crisis ervoor dat de werkgelegenheid een forse knauw krijgt”, aldus de hoogleraar, “maar ik ga er ook vanuit dat daar snel weer de nodige banen tegenover komen te staan. Zo denk ik, om maar eens een voorbeeld te noemen, dat Nederland graag zelfvoorzienend wil worden op het gebied van mondkapjes, beademingsapparatuur en testen. Daaromheen zou een heel nieuwe industrie met veel werkgelegenheid kunnen ontstaan. Verder hebben we natuurlijk bestaande sectoren als de zorg, transport & logistiek, de supermarkbranche, webshops en innovatieve techniek waar de nodige vacatures ingevuld moeten worden.”

Leerwerktrajecten

Om het risico op grootschalige en langdurige werkloosheid te bestrijden, pleit Wilthagen verder voor de ontwikkeling van korte leerwerktrajecten waarin werknemers direct na hun overstap al inkomen kunnen generen én voor snelle invoer van een skills-paspoort voor iedere werknemer in Nederland. “Zo’n paspoort”, aldus de arbeidsmarktspecialist, “uiteraard wel gebaseerd op een erkende standaard, zou uitkeringsinstantie UWV en uitzendbureaus in één oogopslag duidelijk moeten maken welke opleiding iemand genoten heeft en over welke werkervaring en vaardigheden hij of zij beschikt. Het zou helemaal mooi zijn wanneer we daar dan ook nog een individueel leertraject aan zouden kunnen koppelen, zodat werknemers blijvend aan hun ontwikkeling kunnen werken.”

Toegevoegde waarde

Brancheorganisatie NBBU dringt er bij zijn intermediairs al jaren op aan te blijven werken aan hun toegevoegde waarde; om hun onderscheidend vermogen verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld door flexkrachten zo goed mogelijk te begeleiden in de opbouw van hun carrière. Met andere woorden: je moet je niet alleen opstellen als arbeidsintermediair, maar vooral ook als loopbaanintermediair. Directeur Marco Bastian en voorzitter Brigitte van der Burg zijn er dan ook blij mee dat minister Koolmees en hoogleraar Ton Wilthagen deze belangrijke rol van de uitzendbureaus onderschrijven. “Samen met alle direct betrokkenen maken we ons als uitzendbranche in deze voor iedereen onzekere tijden sterk om de economie en arbeidsmarkt een duwtje in de rug te geven. Dat doen we inderdaad vooral door zoveel mogelijk mensen optimaal naar een nieuwe baan te begeleiden.”

Meer informatie?

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Hidden

    Marketinginformatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
Back To Top