
Hoe zit het met loondoorbetaling tijdens feestdagen?
De feestdagen zitten er weer aan te komen. Als werkgever en ondernemer vraag je je mogelijk af hoe het zit met loondoorbetaling tijdens de feestdagen in 2022. Veel van onze feestdagen worden nationaal erkend. Dat suggereert onterecht dat een werkgever haar werknemers verlof moet geven en het loon moet doorbetalen. Hoe zit het juridisch ook alweer?
In dit blog hebben we alle details over deze dagen op een rijtje gezet.
Wettelijk: recht op een vrije (feest)dag?
Er bestaat eigenlijk geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. En dus is er wettelijk geen officieel recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag. Want het feit over wanneer een werknemer vrij is staat alleen vast in de arbeidsovereenkomst of toepasselijke cao. Daarin is overeengekomen op welke officiële feestdag de werknemer een vrije dag heeft. Een officiële feestdag die is aangemerkt als een vrije dag wordt niet in mindering gebracht op het aantal vakantiedagen van de werknemer.
Loon doorbetalen tijdens officiële feestdagen?
Ook over het doorbetalen van loon tijdens vrije feestdagen is niets wettelijk geregeld, net zo min als over mogelijke toeslagen op het uurloon van werknemers die tijdens de feestdagen werken. Deze zaken worden in de cao of arbeidsovereenkomst geregeld. Er zijn natuurlijk steeds meer sectoren waarin gewoon gewerkt wordt op officiële feestdagen. Denk aan de zorg, supermarkten en de bezorgers van pakketten en maaltijden. Deze werknemers zijn niet vrijgesteld van werk. Vaak is er in de toepasselijke cao opgenomen dat de werknemer recht heeft op een compensatie als hij moet werken op een feestdag. Dit is niet per wet vastgelegd, maar wordt dus geregeld in de cao of arbeidsovereenkomst.
Feestdagen volgens de NBBU-cao
Feestdagen en uitzendkrachten
Voor uitzendkrachten zijn feestdagen geregeld in de CAO voor uitzendkrachten. Zo staat in de NBBU-cao en ABU-cao: wanneer duidelijk is dat de officiële feestdag op een dag valt waarop gebruikelijk gewerkt wordt, omdat de werkdagen vastgelegd zijn in de uitzendovereenkomst of de terbeschikkingstelling, dan moet de feestdag worden uitbetaald. De uitzendkracht krijgt het loon doorbetaald dat normaal gesproken ook uitgekeerd zou worden.
Indien dit niet duidelijk is, dan geldt dat de uitzendkracht in de periode van dertien weken direct voorafgaande aan de officiële feestdag minimaal zeven keer op de betreffende dag moet hebben gewerkt. Dan heeft de uitzendkracht recht op loondoorbetaling. Indien de uitzendkracht nog geen dertien weken heeft gewerkt, dan wordt er gekeken naar het aantal gewerkte weken voorafgaand aan de feestdag en indien er meer dan de helft van het aantal weken op de betreffende dag is gewerkt, dan heeft de uitzendkracht recht op loondoorbetaling.
Wat als er niet gewerkt wordt?
Als er niet gewerkt wordt op een feestdag die is genoemd in de NBBU-cao kan dit twee dingen betekenen:
- De feestdag wordt doorbetaald uit de individuele reservering van de uitzendkracht. Dit kan alleen bij de uitzendkracht die een uitzendovereenkomst met uitzendbeding heeft. In dat geval wordt er een percentage gereserveerd voor de feestdagen. Dit is een individuele reservering waaruit de feestdag kan worden doorbetaald. Hierbij geldt dat er nooit méér kan worden uitbetaald dan dat er in de reservering is opgebouwd.
- Het loon wordt doorbetaald indien voldaan aan de voorwaarden. Dit geldt voor de uitzendkrachten met een uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding. Je mag er als uitzendonderneming voor kiezen om deze regels ook toe te passen op de uitzendkrachten met een uitzendovereenkomst met uitzendbeding in plaats van de individuele reservering in geld. Deze keuze kan slechts voor het gehele kalenderjaar worden gemaakt en geldt voor alle uitzendkrachten.
Feestdagen en invloed op betalingstermijn
Feestdagen kunnen van invloed zijn op een betalingstermijn. Een wettelijk gestelde termijn die op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag eindigt, wordt verlengd tot en met de eerstvolgende dag die niet een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is.
Meer weten over verlof en loondoorbetaling bij officiële feestdagen? Neem contact met ons op.
Plan een afspraak in voor een gratis consult
Benieuwd hoe jouw onderneming flexibel kan ondernemen? In een videocall bekijken wij samen hoe we jouw personeelszaken kunnen inrichten. Kies gerust een datum en tijdstip, dan spreken we elkaar snel!
Joël Knuijver
Accountmanager
Lees meer over dit onderwerp:
Periode loondoorbetaling zieke AOW’ers ingekort
De kogel is dan eindelijk door de kerk. Werkgevers die AOW’ers in dienst hebben die…
Salaris in vacatureteksten moet duidelijker
Uit onderzoek door de NBBU naar arbeidsvoorwaarden in vacatureteksten blijkt dat die in veel gevallen…
De COLA-regeling en ET
De COLA-regeling is onderdeel van de ET-regeling en is gebaseerd op afspraken over de kosten…